x

Dražen Turina - Šajeta zatvara drugu sezonu "Tjedna Autora"

Drugu sezonu „Tjedna Autora“ zatvara Dražen Turina - Šajeta, autor pjesama „Moji koraki“, “Lovranske črešnje“, „Party za ekipu“, „Biš ga prevarila“, „Evergrin“ i mnogih drugih. Otkrio nam je koja je pjesma obilježila početak njegove kantautorske karijere, zašto se može ubrojiti u „jazz“ skladatelje i s koliko akorda najčešće stvara. „Pjesma je kao odijelo – mora stajati onome tko će je izvoditi“, kaže Šajeta.

Uspjeli smo doći u Hrvatskoj do te percepcije da ZAMP ispadaju kao neki likovi s mačevima koji idu okolo i jadnim Hrvatima viču 'harač, harač'. Ima jedna vrlo bitna stvar: kada bi druge stvari u pravosuđu, zdravstvu i ostalom bile sređene kao sustav ZAMP-a, mi bi onda bili tako željena Njemačka. Ako obratite pažnju na ostale umjetničke udruge i asocijacije u Hrvatskoj onda oni kažu – 'Mi bi htjeli imati udrugu koja nas štiti kao ZAMP'“, kaže Šajo, dodajući kako je i on hrvatski branitelj ali „branitelj hrvatske autorske glazbe“ koja je, prema njegovom mišljenju, jedan od ključnih čimbenika održavanja hrvatskog nacionalnog identiteta. 


Dražen Turina Šajeta rođen je u Rijeci 1972. godine. Njegovi su počeci obilježeni punkom. Naime, početkom devedesetih je osnovao grupu YARS koja je također izvodila njegove autorske skladbe. Od 1993. profesionalno se bavi glazbom, ali glazbenu nagradu Porin još nije dobio. Ipak, 2004. godine primio je nagradu Grada Opatije za postignuća u kulturi. Objavio i dvije knjige, a već godinama piše kolumne za novine. Urednik je i voditelj dviju emisiju na Hrvatskom radiju u Puli i Rijeci. Dosad je objavio sedam albuma. Njegov je autorski rad obilježilo pisanje na čakavskom dijalektu. Dražen je, uz Alena Vitasovića i Gustafe, jedan od začetnika pokreta Ča-val sredinom devedesetih. Sudjelovao je i sudjeluje na raznim festivalima, a godišnje ima i 70-ak nastupa na različitim događanjima, festivalima i koncertima. Osim sa svojom pratećom grupom, zadnje dvije godine nastupa i s bandom The Shaiones s kojom izvodi punk-obrade svojih pjesama. To je ujedno i jedini tribute-band na svijetu s originalnim frontmenom. Surađivao je s mnogim imenima i vrsnim glazbenicima kao što su E.N.I., Tusta iz KUD Idijota, Alenom Vitasovićem, Vladom Kreslinom, Francijem Blaškovićem, Kraljevima ulice, Markom Toljom i drugima… Boris Krainer, Elvis Stanić, a u novije vrijeme i Ivan Popeskić glazbeni su producenti koji stavljaju potpis na njegove pjesme i albume. 

 

Projekt „Tjedan Autora“ pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem You Tube kanalu

Pogledajte i autore iz prethodnih tjedana druge sezone projekta "Tjedan Autora":

Sara Renar u Tjednu Autora

Olja Dešić - novi gost "Tjedna Autora"

Hrvoje Medanić i Tomislav Čubek (Gretta)

Sina Jakelić u Tjednu Autora

Đelo Jusić senior - gost Tjedna Autora

Jacques Houdek u novom "Tjednu Autora"

Tibor i Sanin Karamehmedović (Silente) u Tjednu Autora

Tjedan Autora: Ivan Zak

Nenad Ninčević - gost novog "Tjedna Autora"

Igor D. Savin u "Tjednu Autora"

Ivo Jagnjić novi gost "Tjedna Autora"

Igor Geržina u "Tjednu Autora"

"Tjedan Autora" predstavlja Davora Tolju

Arsen Dedić - gost novog "Tjedna Autora"

Srđan Sekulović Skansi u "Tjednu Autora"

Marko Tomasović u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Damir Martinović – Mrle u „Tjednu Autora“

Jakša Fiamengo - gost novog "Tjedna Autora"

"Tjedan Autora" predstavlja Ines Prajo

Edi Maružin je gost novog "Tjedna Autora"

Posebno izdanje "Tjedna Autora" posvećeno Kemalu Montenu

"Tjedan Autora predstavlja Roberta Pilepića

Mile Kekin u "Tjednu Autora"

Tamara Obrovac u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Aleksandar Ljiljak u "Tjednu Autora"

Tjedan Autora predstavlja Brunu Kovačića

Željko Krušlin Kruška u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Branimir Mihaljević u Tjednu Autora

Tjedan Autora predstavlja Željka Banića

Boytronic - novi gost Tjedna Autora

Jerko Marić u novoj epizodi Tjedna Autora

Mladen Grdović u Tjednu Autora

 

 

 

 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.