x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Mile Kekin u "Tjednu Autora"

Govoreći o svojem autorstvu u ovotjednom "Tjednu Autora" Mile Kekin otkrio je da je stvaranje proces u kojem potaknut nečim što je doživio, vidio ili čuo ponekad „itekako treba zagrijati stolac“ i provesti puno sati nad radnim stolom da bi stvorio djelo s kojim je zadovoljan. „Inspiraciju treba ponekad izmamiti i treba ju ponekad i izmučiti da se ona pretvori u jednu pjesmu“.

Govoreći o kritici, koju smatra normalnom pojavom uz bilo koji umjetnički rad ili javni posao, Mile je istaknuo da mu je, u današnjoj bujici kritika i kritičara, od tzv. pozitivne ali nekvalitetne kritike draže pročitati i negativnu kritiku „koja je duhovita, pismena i ako čovjek koji ju je pisao zna o čemu piše“.

Zaštita prava autora nezaobilazna je tema "Tjedna Autora", a ovaj zagrebački punker iz Gajnica zadovoljan je činjenicom da je napokon i u Hrvatskoj više-manje svima jasno da je autorstvo rad. „Više ne moraš objašnjavati da to što proizvodiš nije ništa, nije zrak, već da to zahtijeva puno. Puno uloženog novca i puno vremena da bi na kraju nastala jedna pjesma koja je proizvod. Ljudi se obično zgroze kad čuju da je pjesma proizvod, ali ona jest proizvod. Proizvod koji prodaješ, iznajmljuješ, od kojeg zarađuješ svirajući ga uživo ili ako on zasvira na radiju“.

Više o svemu doznajte u ovotjednom "Tjednu Autora" u kojem ćete i otkriti s kojim je hrvatskim redateljem Hladno pivo napravilo najviše spotova i zašto je Miletovoj supruzi teško živjeti s njim kao autorom.

 

 

Mile Kekin hrvatski je glazbenik, pjevač i autor pjesama grupe Hladno pivo. Rođen je u Njemačkoj 1971.  Tamo je proveo veći dio djetinjstva, a zadnja dva razreda osnovne škole završava u Tuzli. Seli u Zagreb gdje završava srednju školu i Filozofski fakultet te stječe zvanje profesora njemačkog i engleskog jezika.

Tijekom srednje škole upoznaje Zokija, današnjeg gitaristu, i uskoro osnivaju Hladno pivo. Prvi koncert održavaju 1988. u Kumrovcu. 1989. je bila prijelomna jer tada su snimili prvi demo. Odlaze na odsluženje vojnog rokaa, a po povratku, 1990. godine, pojačavaju probe što rezultira albumom prvijencem „Džinovski“ koji objavljuju 1993. Za isti su dobili diskografsku nagradu „Porin“ i to za Najbolji alternativni rock album. Slijede „G.A.D.“, „Desetka“ pa „Pobjeda“ – album koji je također nagrađen, ali s dva Porina.

Godine 2001. Mile objavljuje album „U dva oka“ sa skupinom renomiranih domaćih glazbenika pod imenom „Mile i putnici“. Ostali glazbenici su Vladimir Mirčeta na gitari, Mario Rašić na basu, Kristijan Zebić na bubnju i Viktor Lipić na klavijaturama. Slijede albumi „Šamar“ 2003. i „Knjiga žalbe“ 2007. koji su također nagrađeni s nekoliko Porina, ali s drugim diskografskim nagradama.

Glazbena priča Hladnog piva i Kekina nastavlja se sve do „Svijeta Glamura“ i najnovijeg live cd/dvd-a „Evo vam Džinovski“, albuma s kojim se, sada već kultni bend, ove godine pozdravlja najavljujući nove pjesme i novi album.

Pjesme „Biološki sat“, „Dao bih sve“, „Dobri prijatelji“, „Ezoterija“, „Gastarbajterska“, „Konobar“, „Nije sve tako sivo“, „Roštilj“, „Zimmer frei“ samo su neke od brojnih koje je napisao za grupu Hladno pivo.

 

Projekt pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem You Tube kanalu.

Pogledajte i autore iz prethodnih tjedana druge sezone projekta "Tjedan Autora":

Tamara Obrovac u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Aleksandar Ljiljak u "Tjednu Autora"

Tjedan Autora predstavlja Brunu Kovačića

Željko Krušlin Kruška u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Branimir Mihaljević u Tjednu Autora

Tjedan Autora predstavlja Željka Banića

Boytronic - novi gost Tjedna Autora

Jerko Marić u novoj epizodi Tjedna Autora

Mladen Grdović u Tjednu Autora

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.