x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Tamara Obrovac u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Tamara Obrovac zasigurno je jedna je od najsvestranijih osobnosti na hrvatskoj glazbenoj sceni koja živi glazbu, a izrazito je prepoznatljiva zahvaljujući svojoj energiji i utjecajima istarske narodne glazbe koje koristi u kreiranju svog glazbenog izraza.

„Stvaralački habitus je vezan uz percepciju života. Funkcionira tako da utjecaji iz okoline na određeni način djeluju na vas i ugnijezde se u vašoj nutrini i onda krenu van“, kaže Tamara u ovotjednom Tjednu autora objašnjavajući kako je stvaranje glazbe, za nju, zapravo izražavanje osjećaja. Tamara otkriva i zašto je upravo na sceni najistinitija: “Meni se čini da ja prenosim svoj normalni životni zanos ili normalnu životnu energiju na scenu. Smatram da glazba treba biti kao život.  Život sadrži sve: sadrži jutro, dan, noć, sunce, mjesec, tugu, radost i sve ostale mijene koje se događaju kroz sat  dan, a kamo li cijeli život. Ja nisam puno drugačija, zapravo najistinitija sam kad sam na sceni. Tad imam opravdanje da stanem pred ljude jer imam nešto važno za reći. To mi je bitno“, govori ističući kako su za nju najvažnije emocije. Govoreći o svojem stvaranju i življenju glazbe, otkrila je i što za nju znači Istra i zašto joj je ona u autorskom radu koji nije vezan uz filmove ili drugu naručenu glazbu, uvijek primarni izvor stvaranja. Premda se rijetko susreće s negativnim kritikama, one ju, kaže, više posebno ne diraju. 

U njezinu predstavljanju doznajte kako je nastao spot za djelo Cansoneita i zašto je inače teško napraviti dobru vizualizaciju jazz skladbi. Tamara je govorila i o svojem osobnom iskustvu sa Službom ZAMP i svojoj percepciji Hrvatskog društva skladatelja. Veseli nas što je u nama prepoznala znanje i iskreno zalaganje za ostvarivanje prava autora.

Emisija "Tjedan autora" zajednički je projekt Hrvatskog društva skladatelja i CMC televizije, a možete je pratiti svaki radni dan u 12 sati, te subotom i nedjeljom u 12 i 18 sati, na CMC televiziji.


Upoznajte autore i iz prethodnih epizoda:

Tjedan autora - Aleksandar Liljak

Tjedan Autora predstavlja Brunu Kovačića

Željko Krušlin Kruška u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Branimir Mihaljević u Tjednu Autora

Tjedan Autora predstavlja Željka Banića

Boytronic - novi gost Tjedna Autora

Jerko Marić u novoj epizodi Tjedna Autora

Mladen Grdović u Tjednu Autora

Foto: T.Genc (izvor: facebook Tamara Obrovac)

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.