x

Danas na Internetu velike patforme iskorištavaju nejasnoću trenutnih propisa te na autorskim djelima (tzv. sadržaju) grade svoja velika financijska carstva. Ovaj pojava naziva se prijenosom vrijednosti jer vrijednost od iskorištavanja autorskih djela platforme zadržavaju za sebe, umjesto da je dijele s onima čija djela koriste.

Prijenos vrijednosti na Internetu

• Internet platforme primarno se temelje na sadržajima koje su prenijeli korisnici, ili na združivanju već postojećih sadržaja (tzv. agregacija). Prečesto se događa da ne osiguraju nikakvu ili tek neznatnu naknadu autorima tih sadržaja.

• Ovo je stvorilo ‘prijenos vrijednosti’, s obzirom da je korist od kreativnih autorskih djela time zadržala platforma, te ona nije pripala autorima.

• Prijenos vrijednosti stvorio je neučinkovito i nepravedno tržište i prijeti dugoročno naštetiti kulturnim i kreativnim sektorima EU kao i uspjehu jedinstvenog digitalnog tržišta. 

Opširnije o problemu prijenosa vrijednosti i zašto ga je nužno riješiti kako bi se očuvale kulturne i kreativne industrije ali i malo i srednje poduzetništvo na digitalnom tržištu

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.