x

Danas na Internetu velike patforme iskorištavaju nejasnoću trenutnih propisa te na autorskim djelima (tzv. sadržaju) grade svoja velika financijska carstva. Ovaj pojava naziva se prijenosom vrijednosti jer vrijednost od iskorištavanja autorskih djela platforme zadržavaju za sebe, umjesto da je dijele s onima čija djela koriste.

Kulturne i kreativne industrije

Kulturne i kreativne industrije su one industrije koje su utemeljene na intelektualnom vlasništvu, autorskom i srodnim pravima odnosno industrije čije se aktivnosti utemeljene na talentu, vještini i kreativnosti pojedinaca. Riječ je o sektorima:
Muzeji, knjižnice i baština
Umjetnost
Glazba i izvedbene umjetnosti
Film
Fotografija
Elektronički mediji
Računalni programi, igre i novi mediji
Zanati (umjetnički i tradicijski obrti)
Arhitektura
Izdavaštvo
Dizajn
Oglašavanje i tržišno komuniciranje

One mnogim drugim industrijskim granama daju dodatnu vrijednost tj. predstavljaju dodatni generator prihoda. Istovremeno su i glavni pokretač mnogih svjetskih ekonomija. S druge pak strane kulturne i kreativne industrije imaju izniman značaj u poticanju društvene i kulturne raznolikosti, na znanost, obrazovanje i socijalni razvoj. Osim toga, one su dokazano izuzetno otporne na gospodarske krize, generiraju mnoga radna mjesta posebice mladih ljudi.

Nova studija EY-a "Obnova Europe: Kulturno i kreativno gospodarstvo prije i nakon COVID-19" koju je naručio GESAC, europsko udruženje autorskih društava čiji je član HDS ZAMP otkriva ogroman doprinos KKI-ja gospodarstvu EU-a i ocjenjuje ulogu koju bi te industrije trebale imati u oporavku Europe tijekom i nakon korona krize. One su naime, prema nalazima studije, mnogo su više od samo još jednog sektora za izlazak iz krize, one su značajan dio europskog rješenja za ovu krizu u trenutku kada nam je potrebno političko jedinstvo, snažan ekonomski poticaj i socijalna regeneracija. 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.