Kulturne i kreativne industrije

Kulturne i kreativne industrije su one industrije koje su utemeljene na intelektualnom vlasništvu, autorskom i srodnim pravima odnosno industrije čije se aktivnosti utemeljene na talentu, vještini i kreativnosti pojedinaca. Riječ je o sektorima:
Muzeji, knjižnice i baština
Umjetnost
Glazba i izvedbene umjetnosti
Film
Fotografija
Elektronički mediji
Računalni programi, igre i novi mediji
Zanati (umjetnički i tradicijski obrti)
Arhitektura
Izdavaštvo
Dizajn
Oglašavanje i tržišno komuniciranje

One mnogim drugim industrijskim granama daju dodatnu vrijednost tj. predstavljaju dodatni generator prihoda. Istovremeno su i glavni pokretač mnogih svjetskih ekonomija. S druge pak strane kulturne i kreativne industrije imaju izniman značaj u poticanju društvene i kulturne raznolikosti, na znanost, obrazovanje i socijalni razvoj. Osim toga, one su dokazano izuzetno otporne na gospodarske krize, generiraju mnoga radna mjesta posebice mladih ljudi.

Nova studija EY-a "Obnova Europe: Kulturno i kreativno gospodarstvo prije i nakon COVID-19" koju je naručio GESAC, europsko udruženje autorskih društava čiji je član HDS ZAMP otkriva ogroman doprinos KKI-ja gospodarstvu EU-a i ocjenjuje ulogu koju bi te industrije trebale imati u oporavku Europe tijekom i nakon korona krize. One su naime, prema nalazima studije, mnogo su više od samo još jednog sektora za izlazak iz krize, one su značajan dio europskog rješenja za ovu krizu u trenutku kada nam je potrebno političko jedinstvo, snažan ekonomski poticaj i socijalna regeneracija.