x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Aleksandar Ljiljak u "Tjednu Autora"

 

Inspiracija je strepnja u kojoj se autori nalaze čitavo vrijeme. Znaju da će se dogoditi, no ne znaju kad, a potrebno je biti budan da se uhvati taj trenutak, taj ključ koji otvara svačiju dušu.  Tako o inspiraciji u ovotjednom „Tjednu Autora“ govori Aleksandar Ljiljak – skladatelj, pisac i producent te autor hitova nekada popularnog Yammata, Headoneasta i Natali Dizdar, ali i brojnih glazbenih podloga za televizijske serije, filmove i dokumentarce.

Aleksandar sebe kao autora vrlo jednostavno opisuje: „Ne trudim se biti autor, autor sam otkad razmišljam“. Stoga nije niti posebno svjestan autorstva - ono mu je najnormalnija uobičajena stvar u životu.

Aleksandar je govorio i o tome zašto je teško u Hrvatskoj napraviti dobar video koji bi pratio bit same pjesme te kako autori doživljavaju kritiku. Iz videa možete doznati i tko je, prema viđenju Aleksandra Ljiljaka, odlikaš koji se u našem društvu neutemeljeno kritizira.

 

Aleksandar Ljiljak rođen je 01. rujna 1973. godine u Zagrebu gdje je i odrastao.

U svijet glazbe, još u najranijem djetinjstvu, uvodi ga otac koji je jedan od pionira rocka u bivšoj Jugoslaviji i vlasnik jedne od prvih električnih gitara kod nas. Nakon pedagoške gimnazije, Aleksandar upisuje studij socijalne pedagogije na zagrebačkom sveučilištu, ali ga na trećoj godini napušta i ujesen 1998. godine osniva grupu Yammat.

Nakon hitova  „Putujem“, „Nada“ i „Ti i ja“, Yammat osvaja nagradu Oktavijan za najbolji video za pjesmu „Putujem“ 2001. i novinarsku rock nagradu Crni mačak, za najveću nadu 2002. Uslijed čestih sukoba unutar grupe, Yammat se 2003. godine razilazi, a kontroverze oko imena, po zagrebačkim kuloarima, ne prestaju ni dan danas. U proljeće 2003. Ljiljak osniva Headoneast.

Iste godine, u suradnji s Moriss studiom i Discovery film & videom, objavljuje singl „Život je lijep“. U studenom 2005. Headoneast objavljuje prvi album „In Balance“ uz zapažene singlove „Muzika“ i „Letimo“.

Aleksandar kao autor surađuje i s Natali Dizdar, pa tako nastaju hitovi „Dan po dan“ i „Svaki put“.
Paralelno svom pop autorskom djelovanju, piše glazbu i za brojne televizijske serije i dokumentarce, što mu oduzima mnogo vremena, pa Headoneast neko vrijeme miruje. No u proljeće 2013. Headoneast se uspješno vraća na scenu singlom „Ide ljubav“, zatim slijede „Majska“ i „Sve se vidi“ kao najava drugog studijskog albuma Headoneast-a pod nazivom „O istok se zapad tare“.

 

Projekt pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem You Tube kanalu.

Pogledajte i autore iz prethodnih tjedana druge sezone projekta "Tjedan Autora":

Tjedan Autora predstavlja Brunu Kovačića

Željko Krušlin Kruška u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Branimir Mihaljević u Tjednu Autora

Tjedan Autora predstavlja Željka Banića

Boytronic - novi gost Tjedna Autora

Jerko Marić u novoj epizodi Tjedna Autora

Mladen Grdović u Tjednu Autora

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.