x

Željko Krušlin Kruška u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Najveće autorovo zadovoljstvo je spoznaja da je njegova pjesma pronašla svoj put do srca slušatelja. Neke se pjesme tamo dugo zadrže i često su svjedoci mnogih životnih događaja i priča. Pjesma „Divno je biti nekome nešto“ stvorena je 1978. godine i jedna je od onih koju publika i danas vrlo rado pjeva i dobro prihvaća. Željko Krušlin Kruška, autor ove pjesme kao i drugih nezaboravnih pjesama grupe „Latino“, novi je gost „Tjedna Autora“ na CMC televiziji.

 

 

Željko Krušlin Kruška rođen je u Gradini. Kruškina glazbena priča počinje dolaskom u Zagreb 1973. godine, gdje dolazi na školovanje. 1975. godina je bila prva stepenica u njegovom glazbenom napredovanju, jer osvaja nagradu „Zlatni grb grada Zagreba“ na natjecanju amaterskih pjevača. Isprva nastupa po zagrebačkim klubovima, restoranima i konobama, a često se upućuje i u inozemstvo, gdje kao ulični svirač pjeva po europskim metropolama. U predahu između putovanja po Europi 1978. godine sklada svoj najveći hit „Divno je biti nekome nešto“. Obilazi diskografske kuće, no ne nailazi na odobravanje i razumijevanje glazbenih urednika. Ipak, diskografska kuća Suzy 1980. objavljuje njegov prvi singl „Pasaž“.  Sve do 1985. djeluje samostalno, kada osniva grupu „Latino“. U klubu Sokol „Latino“ postaje tzv. „resident izvođač“ na latino partijima, gdje se pojavljuju i mnogi etablirani izvođači koji s „Latinom“ nerijetko izvode poznate svjetske hitove. Prvi veliki uspjeh dogodio se 1993.  kada je objavljen album „Divno je biti nekome nešto“, koji je bio zbirka Kruškinog dugogodišnjeg predanog skladateljskog rada. Kruška i „Latino“ posebno će pamtiti 1995. kada su održali koncert pred 10 tisuća posjetitelja. Iste godine objavljuju album „Gdje je ljubav, tu si ti“, kojega će kasnije naslijediti još njih osam. Željko Krušlin Kruška autor je pjesama „Gdje je ljubav, tu si ti“, „Sve je noćas za ljubav stvoreno“, „Kad bi tvoji jastuci“, „A joj“, „Gdje si bila cijelu noć“ i mnogih drugih. Intenzivno surađuje s tamburaškim sastavima pa je tako iz njegove radionice proizašao i hit „Zbogom za zbogom“ koji su izveli popularni „Gazde“.

Projekt "Tjedan Autora" pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem You Tube kanalu.

 

Pogledajte i autore iz prethodnih tjedana druge sezone projekta "Tjedan Autora":

Branimir Mihaljević u Tjednu Autora

Tjedan Autora predstavlja Željka Banića

Boytronic - novi gost Tjedna Autora

Jerko Marić u novoj epizodi Tjedna Autora

Mladen Grdović u Tjednu Autora

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.