x

Mladen Grdović u "Tjednu Autora"

Zajednički projekt HDS ZAMP-a i CMC televizije „Tjedan Autora“ ide dalje! Nastavljamo s predstavljanjem značajnih hrvatskih skladatelja svih glazbenih žanrova - saznat ćemo gdje pronalaze inspiraciju i kako stvaraju djela. Autori će s nama podijeliti brojna iskustva iz svojih opusom bogatih karijera te priznati kako se nose s kritikama i jesu li zadovoljni zaštitom svojih autorskih prava.

Drugu sezonu započinjemo predstavljanjem popularnog zadarskog kantautora - Mladena Grdovića. Doznat ćemo koja je njegova pjesma, jedna od najpopularnijih u inozemstvu, nastala u New Yorku.

„Osobno sam kao kantautor zadovoljan radom HDS ZAMP-a. Uvijek kažem kako autorske honorare mogu dobiti samo oni koji su izgradili kuću a to su autori“ kaže Mladen. Što je još izjavio za „Tjedan Autora“ pogledajte niže u videu:

 

Rođen 1958. godine u Zadru, Mladen od malih nogu pokazuje zanimanje za glazbu te mu otac kao šestogodišnjaku kupuje gitaru. Već je kao četverogodišnjak pjevao napolitanske pjesme, a njegova prva publika - roditelji, brat, sestra, rođaci i susjedi, zvali su ga „Robertino“ po ondašnjoj talijanskoj pjevačkoj zvijezdi - "čudu od djeteta". Završio je osnovnu, a kasnije i srednju glazbenu školu. Sa samo trinaest godina krenuo je s javnim nastupima – uslijedili su nastupi na popularnim gažama i gitarijadama u Jazinama a s njima i prve nagrade. S petnaest godina osniva svoj prvi bend „Dalmati“ čiji repertoar čine uglavnom talijanske kancone i svjetski evergreeni. Sa sedamanaest godina Grdović u tadašnjem "Jugotonu" izdaje prvu singl ploču. Od tada svake godine objavljuje po jedan singl. U duetu sa Bepom Matešićem, zadarskim tenorom, nastupa na Splitskim festivalima i izvodi svima znane hitove: "Nije u šoldima sve" i "Tu je moj dom" čiji je i autor glazbe. Mladen započinje suradnju s tada već slavnim Zadraninom, pjevačem i pjesnikom, Tomislavom Ivčićem. Nastupaju kao "Duo Pegla" i objavljuju kazetu koja se prodaje u rekordnih 400 000 primjeraka. Najveći hit bio im je "Mi imamos mnogos problemos". Svoj prvi samostalni album Grdović objavljuje 1988. godine. S prvijencem "Doviđenja" odmah osvaja Zlatnu ploču. Počinje sve češće odlaziti na turneje po Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj a potom po Americi, Australiji i Kanadi. Njegov najveći hit  je "Dalmatinac", kojemu je i autor glazbe. Surađuje s vodećim hrvatskim glazbenim producentima i skladateljima: Stipicom Kalogjerom, Hrvojem Hegedušićem, Remijem Kaznotijem... Stvorio je ili sudjelovao u stvaranju oko tristotinjak pjesama.

Projekt "Tjedan Autora" pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem YouTube kanalu

 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.