Mladen Grdović u "Tjednu Autora"

Zajednički projekt HDS ZAMP-a i CMC televizije „Tjedan Autora“ ide dalje! Nastavljamo s predstavljanjem značajnih hrvatskih skladatelja svih glazbenih žanrova - saznat ćemo gdje pronalaze inspiraciju i kako stvaraju djela. Autori će s nama podijeliti brojna iskustva iz svojih opusom bogatih karijera te priznati kako se nose s kritikama i jesu li zadovoljni zaštitom svojih autorskih prava.

Drugu sezonu započinjemo predstavljanjem popularnog zadarskog kantautora - Mladena Grdovića. Doznat ćemo koja je njegova pjesma, jedna od najpopularnijih u inozemstvu, nastala u New Yorku.

„Osobno sam kao kantautor zadovoljan radom HDS ZAMP-a. Uvijek kažem kako autorske honorare mogu dobiti samo oni koji su izgradili kuću a to su autori“ kaže Mladen. Što je još izjavio za „Tjedan Autora“ pogledajte niže u videu:

 

Rođen 1958. godine u Zadru, Mladen od malih nogu pokazuje zanimanje za glazbu te mu otac kao šestogodišnjaku kupuje gitaru. Već je kao četverogodišnjak pjevao napolitanske pjesme, a njegova prva publika - roditelji, brat, sestra, rođaci i susjedi, zvali su ga „Robertino“ po ondašnjoj talijanskoj pjevačkoj zvijezdi - "čudu od djeteta". Završio je osnovnu, a kasnije i srednju glazbenu školu. Sa samo trinaest godina krenuo je s javnim nastupima – uslijedili su nastupi na popularnim gažama i gitarijadama u Jazinama a s njima i prve nagrade. S petnaest godina osniva svoj prvi bend „Dalmati“ čiji repertoar čine uglavnom talijanske kancone i svjetski evergreeni. Sa sedamanaest godina Grdović u tadašnjem "Jugotonu" izdaje prvu singl ploču. Od tada svake godine objavljuje po jedan singl. U duetu sa Bepom Matešićem, zadarskim tenorom, nastupa na Splitskim festivalima i izvodi svima znane hitove: "Nije u šoldima sve" i "Tu je moj dom" čiji je i autor glazbe. Mladen započinje suradnju s tada već slavnim Zadraninom, pjevačem i pjesnikom, Tomislavom Ivčićem. Nastupaju kao "Duo Pegla" i objavljuju kazetu koja se prodaje u rekordnih 400 000 primjeraka. Najveći hit bio im je "Mi imamos mnogos problemos". Svoj prvi samostalni album Grdović objavljuje 1988. godine. S prvijencem "Doviđenja" odmah osvaja Zlatnu ploču. Počinje sve češće odlaziti na turneje po Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj a potom po Americi, Australiji i Kanadi. Njegov najveći hit  je "Dalmatinac", kojemu je i autor glazbe. Surađuje s vodećim hrvatskim glazbenim producentima i skladateljima: Stipicom Kalogjerom, Hrvojem Hegedušićem, Remijem Kaznotijem... Stvorio je ili sudjelovao u stvaranju oko tristotinjak pjesama.

Projekt "Tjedan Autora" pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem YouTube kanalu