x

Novi gost "Tjedna Autora" je Boytronic

Koliko je ideja, vremena, truda, znanja, odricanja, ljubavi ali i materijalnih sredstava uloženo u stvaranje pjesama koje obogaćuju naše živote – to znaju samo oni od kojih sve počinje, oni koje najčešće ne vidimo i ne čujemo jer su negdje „iza pozornice“. Vjerujemo da javnost sve više prepoznaje i priznaje vrijednost koju autori i kreativci stvaranjem svojih djela pružaju svima nama. No, sigurno ste barem jednom u životu shvatili da ste pjesmu koju volite „pripisali“ izvođaču a zapravo ju je stvorio autor čije ime čujete po prvi puta. Upravo je „Tjedan Autora“ prilika za upoznavanje i susret s onima koji čine svijet ljepšim.

U ovom tjednu gledamo Boytronica – skladatelja, tekstopisca, aranžera, producenta – osnivača benda ET. Što nam je autor hitova „Tek je 12 sati“, „Da ti nisam bila dovoljna“ „Nemoj mi raditi to“, „Prazan stan“, „Soba 202“, „Priđi bez razloga“ i drugih rekao o glazbi, svom umjetničkom radu i s kime se „bori“ kad je u pitanju poštivanje autorskih prava, pogledajte u videu:

 

Biografija

Boytronic je producent, skladatelj, tekstopisac i aranžer, a svima najpoznatiji kao osnivač benda ET. Odrastao je na zagrebačkoj Knežiji, a u tom je kvartu osmislio prve hitove i okupio ekipu koja je stvarala najpoznatiju glazbu 90-ih. Rap je od samih svojih početaka u 80-ima, kao i  R&B nezaobilazan dio njegovog glazbenog ukusa i opusa u kojemu uživa, a uz to također i disco. Electro Team, poznatiji kao ET osniva 1987. U to vrijeme sastavu se na Boytronicov poziv pridružuje DáReal, stvaraju prve demo snimke isključivo kao rap band, a prateće vokale snima za njih i Vanna. U proljeće 1991. Ivana Ranilović Vanna prihvaća ponudu i priključuje se ET-u.  E.T. postaje sve popularniji sastav, zauzimajući veliki dio medijskog prostora, a i  njihovi su koncerti sve posjećeniji. Spoj ženskog vokala s repanjem muških članova – Boytronica i Da Reala  rezultirao je prvom uspješnom skladbom, "Molitvom za mir" koja je objavljena u rujnu 1991. Slijedi i prvi album, "Electro Team", koji je nastao 1992., u jeku rata, kad su Vanni i Boytronicu bile samo 22 godine. No, pravi uspjeh postigli su godinu poslije s pjesmom "Tek je 12 sati", koja je proglašena hitom desetljeća. Potom su uslijedili albumi "Second To None" i "Anno Domini 1996.". Boytronic potpisuje mnoge hitove ET-ja, kao što su „Tek je 12 sati“, „Da ti nisam bila dovoljna“ „Nemoj mi raditi to“, „Prazan stan“, „Soba 202“, „Priđi bez razloga“ i mnoge druge, ali i  surađuje s mnogim imenima domaće glazbene scene, poput Sandija, Nine Badrić, Doris Dragović ili pak Tončija Huljića. Na vrhuncu uspjeha, 1998. godine prva postava grupe ET se razišla.  Vanna je krenula u samostalnu karijeru, a Boytronic je sve ove godine ostao vjeran  Electro Teamu, u kojem su se dosad izmijenile tri pjevačice – Andreja Čubrić, Lana Klingor i aktualna Katarina Rautek.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.