Novi gost "Tjedna Autora" je Boytronic

Koliko je ideja, vremena, truda, znanja, odricanja, ljubavi ali i materijalnih sredstava uloženo u stvaranje pjesama koje obogaćuju naše živote – to znaju samo oni od kojih sve počinje, oni koje najčešće ne vidimo i ne čujemo jer su negdje „iza pozornice“. Vjerujemo da javnost sve više prepoznaje i priznaje vrijednost koju autori i kreativci stvaranjem svojih djela pružaju svima nama. No, sigurno ste barem jednom u životu shvatili da ste pjesmu koju volite „pripisali“ izvođaču a zapravo ju je stvorio autor čije ime čujete po prvi puta. Upravo je „Tjedan Autora“ prilika za upoznavanje i susret s onima koji čine svijet ljepšim.

U ovom tjednu gledamo Boytronica – skladatelja, tekstopisca, aranžera, producenta – osnivača benda ET. Što nam je autor hitova „Tek je 12 sati“, „Da ti nisam bila dovoljna“ „Nemoj mi raditi to“, „Prazan stan“, „Soba 202“, „Priđi bez razloga“ i drugih rekao o glazbi, svom umjetničkom radu i s kime se „bori“ kad je u pitanju poštivanje autorskih prava, pogledajte u videu:

 

Biografija

Boytronic je producent, skladatelj, tekstopisac i aranžer, a svima najpoznatiji kao osnivač benda ET. Odrastao je na zagrebačkoj Knežiji, a u tom je kvartu osmislio prve hitove i okupio ekipu koja je stvarala najpoznatiju glazbu 90-ih. Rap je od samih svojih početaka u 80-ima, kao i  R&B nezaobilazan dio njegovog glazbenog ukusa i opusa u kojemu uživa, a uz to također i disco. Electro Team, poznatiji kao ET osniva 1987. U to vrijeme sastavu se na Boytronicov poziv pridružuje DáReal, stvaraju prve demo snimke isključivo kao rap band, a prateće vokale snima za njih i Vanna. U proljeće 1991. Ivana Ranilović Vanna prihvaća ponudu i priključuje se ET-u.  E.T. postaje sve popularniji sastav, zauzimajući veliki dio medijskog prostora, a i  njihovi su koncerti sve posjećeniji. Spoj ženskog vokala s repanjem muških članova – Boytronica i Da Reala  rezultirao je prvom uspješnom skladbom, "Molitvom za mir" koja je objavljena u rujnu 1991. Slijedi i prvi album, "Electro Team", koji je nastao 1992., u jeku rata, kad su Vanni i Boytronicu bile samo 22 godine. No, pravi uspjeh postigli su godinu poslije s pjesmom "Tek je 12 sati", koja je proglašena hitom desetljeća. Potom su uslijedili albumi "Second To None" i "Anno Domini 1996.". Boytronic potpisuje mnoge hitove ET-ja, kao što su „Tek je 12 sati“, „Da ti nisam bila dovoljna“ „Nemoj mi raditi to“, „Prazan stan“, „Soba 202“, „Priđi bez razloga“ i mnoge druge, ali i  surađuje s mnogim imenima domaće glazbene scene, poput Sandija, Nine Badrić, Doris Dragović ili pak Tončija Huljića. Na vrhuncu uspjeha, 1998. godine prva postava grupe ET se razišla.  Vanna je krenula u samostalnu karijeru, a Boytronic je sve ove godine ostao vjeran  Electro Teamu, u kojem su se dosad izmijenile tri pjevačice – Andreja Čubrić, Lana Klingor i aktualna Katarina Rautek.