x

Jerko Marić u novoj epizodi "Tjedna Autora"

 

Jeronim Szabolics Marić, javnosti poznatiji kao Jerko Marić, osnivač je benda „Adastra“ u kojem pjeva i svira gitaru te za koji piše sve pjesme. Ovom diplomiranom audio inženjeru glazba je životni poziv. Za „Tjedan Autora“ priznao je kako je sretan što se školovao i zaposlio jer je time dobio egzistencijalnu i kreativnu slobodu da može stvarati glazbu koju voli. Jerko je vrlo često koristi kao kanal za prenošenje poruka o važnosti borbe protiv nasilja što smatra temeljem za uspostavu ravnopravnog i tolerantnog suživota u zajednici. Posjedovanje talenta i sposobnosti za stvaranje glazbe i tekstova smatra privilegijom. Autor je Adastrinih hitova: „Nabujala rijeka“, „Svima se dogodi“, „Surovi grade“, „Samo s tobom“, „Kamo da krenem“, „Ako vidiš Anu“ i drugih, a s njegovom autorskom pjesmom „Gorim u sebi“ Adastra će nastupiti na ovogodišnjem Zagrebačkom festivalu. Jerko u prilogu govori kako je zadovoljan zaštitom autorskih prava u Hrvatskoj. Gdje pronalazi inspiraciju za stvaranje, brinu li ga kritike i što je još izjavio za „Tjedan Autora“ pogledajte u videu:

 

 

Biografija

Jerko Marić, frontman benda „Adastra“, rođen je 7.1.1978. u Zagrebu. Mama ga sa šest godina upisuje u glazbenu školu na klavir a zatim na gitaru i solfeggio. U gitaru se potpuno zaljubljuje nakon što je pogledao film „La bamba“. Prve skladbe koje je napisao i koje su emitirane napisao je za bend „Minus zwei“. Prvi bend koji je osnovao bio je „Flare“ i u njemu je pjevao sa sestrom Anđom Marić. „Flare“ je 2000. godine nagrađen diskografskom nagradom „Porin“ i novinarskom rock nagradom „Crni mačak“ za debitanta godine, a nastupili su i kao predgrupa  bendu „Duran Duran“ i „Him“. Jerko 2005. osniva bend „Adastra“. Piše sve pjesme za bend, pjeva i svira gitaru, a već na prvom koncertu 10.6. iste godine na Hrvatskom glazbenom festivalu Zabok osvajaju prvo mjesto. 2007. s Adastrom nastupa kao predgrupa britanskom bendu „Muse“ u Domu sportova. Jerko je i osnivač humanitarne udruge „Zvuk svjetlosti“ koja organizira edukativne i humanitarne koncerte diljem Hrvatske. Na taj način želi mladima prenijeti poruku kako je borba protiv nasilja među njihovom populacijom misija svakog od njih te da je to jedini smisao ravnopravnog i tolerantnog suživota u zajednici. Jerka je na cijelu akciju potaknula tragična smrt Luke Ritza. Nažalost, možda i prvi put nešto ne tako lijepo postalo je inspiracija za pjesmu „Surovi grade“ po kojoj je kasnije nazvan drugi Adastrin studijski album.  Jerko je u zadnje vrijeme čest gost  hrvatskih festivala kao što su Zagrebački i Splitski. Prvi je u povijesti grada Zagreba organizirao koncert za pomoć beskućnicima.  Glazba je Jerkov životni poziv - diplomu inženjera zvuka stekao je na Međunarodnom institutu SAE u Ljubljani i Middlesex University u Londonu. Odnedavno sklada i dječje pjesme.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.