x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

"Tjedan Autora" predstavlja Brunu Kovačića

U novom „Tjednu Autora“ družimo se sa skladateljem i gitaristom Brunom Kovačićem, autorom pjesama „Hrabra kao prije“, „Ledeno doba“, „Mala ptica nebeska“, „Početak i kraj“ i drugih. Bruno je za „Tjedan Autora“ izjavio da je „Glazba neuhvatljiva i ne možeš ju imati 'na polici' i upravo je zato važna zaštita autora“.  Ako ga pitate koje sposobnosti mora imati jedan autor, dobit ćete zanimljiv odgovor: „Autor mora znati dobro slušati zvukove oko sebe: ljude kako pričaju, djecu kako se smiju… i istovremeno imati bogat unutarnji svemir.“  

 

 

Bruno Kovačić rođen je 29. siječnja 1967. godine u Zagrebu. S osam godina kreće u glazbenu školu gdje svira violinu. Kasnije uči svirati i klarinet, a srednju glazbenu završava na saksofonu. Kao gitarist pohađao je prestižnu američku glazbenu školu Musicians Institute u Los Angelesu. Krajem 1982. godine osniva grupu "Dan D" koja je u pet godina djelovanja osvojila sve demo nagrade u bivšoj državi te svirala kao prateći sastav dua "Neki to vole vruće". Bruno se ubrzo pridružuje Srebrnim krilima, tadašnjim predstavnicima bivše države na Eurosongu s pjesmom Mangup.

Godine 1988. postaje članom grupe Parni valjak te svira na albumu "Lovci snova". U proljeće 1993. počinje svirati s Gibonnijem te piše i skladbe za druge izvođače. Pjesma "Mala ptica nebeska", koju piše za buduću suprugu Ivanu Plechinger, postiže veliki uspjeh.

1995. gostuje na koncertu svog, sada bivšeg sastava Parnog valjka, koji se održava u Zagrebačkom kazalištu mladih, a od 1998. svira u Vanninom pratećem bendu i s njom snima četiri studijska, te dva live albuma.
2001. godine objavljuje i prvi solo album “Kao svi drugi ljudi“ čija je promocija održana u legendarnom "Kulušiću".

2003. na koncertima prati i Olivera Dragojevića, a od 2004. nastupa u emisijama "Studio 10", "Ples sa zvijezdama", "Zvijezde pjevaju" te "Evergreen", sklada i pjeva pjesmu za seriju "Luda kuća", te svira i na mnogim festivalima.

2007. se i autorski potpisuje na albumu "U vremenu izgubljenih" Akija Rahimovskog, kao i na Vanninom albumu „Ledeno doba“, koji je objavljen iste godine. 

Njegov drugi solo, ali ovaj put instrumentalni album „Retroscope“ svjetlo dana je ugledao 2012. Za isti je nagrađen Porinom, a Porina za najbolju instrumentalnu izvedbu primio je 2009. i 2013. Dobitnik je i nagrade „Status“ za najboljeg gitarista.  

 

Projekt pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem You Tube kanalu.

Pogledajte i autore iz prethodnih tjedana druge sezone projekta "Tjedan Autora":

Željko Krušlin Kruška u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Branimir Mihaljević u Tjednu Autora

Tjedan Autora predstavlja Željka Banića

Boytronic - novi gost Tjedna Autora

Jerko Marić u novoj epizodi Tjedna Autora

Mladen Grdović u Tjednu Autora

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.