x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

„Tjedan Autora“ predstavlja Davora Tolju

Kako je jednostavno uključiti kompjutor, kliknuti na neki glazbeni servis i uljepšati si dan… No, kako nastaju pjesme koje nas prate kroz život? Iza svake se krije zanimljiva priča koju najbolje može ispričati njezin autor. Ovoga puta, priču iza neprolaznog hita „Program tvog kompjutera“ i mnogih drugih svojih uspješnica, u "Tjednu Autora" priča Davor Tolja!

U više od 200 njegovih djela izdvajaju se pjesme grupe „Denis & Denis“: „Program tvog kompjutera“, „Ja sam lažljiva“, „Voli me još ovu noć“, „Soba 23“ ili pak „Probudi me“ s kojom je grupa E.N.I. predstavljala Hrvatsku na Eurosongu 1997.

Moja pjesma – moje vlasništvo

Ljudi ne shvaćaju i ne prihvaćaju da, ako koristiš nečije vlasništvo, za to trebaš platiti neku sitnu naknadu. To je isto kao da dajete svoj stan u najam. Praktički, ja svoje pjesme iznajmljujem, a poštivanje autorskih prava mi je gotovo jedini izvor prihoda“.

Pogledajte što je još Davor rekao o stvaranju i koju je svoju pjesmu izdvojio kao najdražu.

Davor Tolja rođen je 31.05.1957. u Rijeci gdje pohađa osnovnu školu i maturira na Sušačkoj gimnaziji. Uz obvezno školovanje, pohađa i glazbenu školu “Ivan Matetić Ronjgov” kao učenik klavira. Upisuje studij brodogradnje na Tehničkom fakultetu u Rijeci. Studij još kao apsolvent zapostavlja zbog, naravno, ljubavi prema glazbi.      Težnja za vlastitim glazbenim izričajem dovodi 1976. do stvaranja tria “Davor, Nenad i Robert” koji svoje prvo pojavljivanje imaju u siječnju '77. na valovima Radio Rijeke sa skladbom “Tvoja majka sjajno kuha”. Nakon kadrovskih promjena, trio prerasta u grupu “Vrijeme i zemlja” koja se pojavljuje na festivalima “Subotica” 1977. i 1978., te na festivalu Večeri šansona “Zagreb 78”. 1979. izlazi im prvi album.

Koautorstvo u grupi ne zadovoljava Davorove skladateljske ambicije, pa istupa iz grupe i naredne godine provodi u lutanju kroz grupe “Termiti”, “Linija 32”, “Toljina funk selekcija” i druge. Iz tog razdoblja ostaju brojne demo snimke, te sudjelovanja na festivalima. 

Prijelomna je 1982. kada Davor osniva duo “Denis & Denis” u kojem se potvrđuje kao autor glazbe i aranžmana. Grupa “Denis & Denis” 1984. objavljuje prvi album “Čuvaj se”  koji ubrzo dostiže zlatnu tiražu, a od kritike i publike ocijenjen je najboljim albumom te godine. Već iduće godine grupa objavljuje drugi album “Ja sam lažljiva”, također za Jugoton, koji premašuje zlatnu tiražu. Nakon nastupa na Izboru za pjesmu Eurovizije 1986. u Prištini grupu napušta Marina Perazić i grupa prestaje s radom.

Od 1986. Davor se bavi skladanjem za druge izvođače Dalibora Bruna, Bebi Dol, grupu 777 i druge, da bi ubrzo obnovio grupu “Denis & Denis” s albumom “Budi tu” i osvojio treću nagradu publike na “Mesamu 1987” skladbom “Bengalski tigar”.

Nakon razlaza grupe 1990. Davor objavljuje svoj solistički album “Stari mačak”, pojavljuje se na festivalu “Split 1991”, te započinje suradnju sa slovenskim pjevačicama Alenkom Šmid Čenom i Andrejom Makoter s kojom osvaja nagradu za najbolji aranžman na festivalu “Melodije morja in sonca Portorož 1991” s vlastitom skladbom “Vedno ko greš”. S početkom Domovinskog rata uključuje se u “Croatian Music Aid”, sudjeluje u projektu “Moja domovina”, te istovremeno kao autor i izvođač pokreće Ri Band Aid „Rijeka mira“ sa skladbom “Bedem ljubavi”. Tijekom Domovinskog rata sklada još nekoliko domoljubnih skladbi  te sudjeluje u brojnim koncertima na ratištima i u drugim humanitarnim akcijama.

Narednih godina kao skladatelj, aranžer i izvođač sudjeluje na nizu festivala Arena fest, Zadarfest, Zagrebfest, MiK i surađuje s raznim izvođačima kao što su Dalibor Brun, Massimo Savić, Alen Vitasović, Bojan Jambrošić, Annamaria, Vivien Galetta, E.N.I., Andrea Čubrić, Zorica Kondža i drugi te s dječjim zborovima Klinci s Ribnjaka, Mali Riječani, Mići Boduli, Tratinčice i drugi.
U ožujku 1997. na Izboru Hrvatske pjesme za pjesmu Europe “Dora” skladba Davora Tolje “Probudi me” u izvođenju grupe E.N.I. izabrana je za predstavnicu Hrvatske na Eurosongu koji je održan u irskom gradu Dublinu. Autor je više od 200 kompozicija i više od 600 aranžmana zabavne, pop, rock i dječje glazbe.

Posljednjih godina bavi se izvođenjem, skladanjem, aranžiranjem i studijskim radom kao glazbenik i producent te sa skladbama sudjeluje na raznim festivalima. Davor Tolja je proslavio 30. godina profesionalnog glazbenog djelovanja 2009. godine. Ponovno je okupio grupu „Denis & Denis“ s novom pjevačicom Ruby Montanari Knez s kojom krajem 2013. objavljuje album „Restart“.

 

Projekt „Tjedan Autora“ pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem You Tube kanalu

Pogledajte i autore iz prethodnih tjedana druge sezone projekta "Tjedan Autora":

Arsen Dedić - gost novog "Tjedna Autora"

Srđan Sekulović Skansi u "Tjednu Autora"

Marko Tomasović u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Damir Martinović – Mrle u „Tjednu Autora“

Jakša Fiamengo - gost novog "Tjedna Autora"

"Tjedan Autora" predstavlja Ines Prajo

Edi Maružin je gost novog "Tjedna Autora"

Posebno izdanje "Tjedna Autora" posvećeno Kemalu Montenu

"Tjedan Autora predstavlja Roberta Pilepića

Mile Kekin u "Tjednu Autora"

Tamara Obrovac u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Aleksandar Ljiljak u "Tjednu Autora"

Tjedan Autora predstavlja Brunu Kovačića

Željko Krušlin Kruška u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Branimir Mihaljević u Tjednu Autora

Tjedan Autora predstavlja Željka Banića

Boytronic - novi gost Tjedna Autora

Jerko Marić u novoj epizodi Tjedna Autora

Mladen Grdović u Tjednu Autora

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.