x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Edi Maružin je gost novog "Tjedna Autora"

U ovotjednom "Tjednu Autora" predstavljamo autora eklektične glazbe „Gustafa“, Edija Maružina koji se autorstvom bavi još od svojih najranijih dana. Inspiraciju za djela koja predstavljaju vrlo specifičnu mješavinu etna i rocka, s utjecajem bluesa i tex mexa, pronalazi svugdje oko sebe, u događajima, ljudima, zvukovima. Sve pomno bilježi, skicira, snima i čuva do trenutka kada se zatvara u studio gdje pregledavajući sve bilješke i skice i preslušavajući sve snimke stvara svoje pjesme. „Stvarao sam pjesme i prije nego li sam znao svirati, potrebu za stvaranjem imam oduvijek“, govori Edi objašnjavajući svoje autorske katarze kroz koje prolazi i zaključuje: „Čak i kad više ne bi svirao, ja bih stvarao pjesme“.

Kritika, ta nezaobilazna pratilja umjetničkog rada, nekada je – kaže Edi – bila drugačija. „Kritika je nekad imala drugu težinu, bila je drugačija. Bilo je manje kritičara. Nekada su to bili Darko Glavan, Dražen Vrdoljak, Ante Batinović i kasnije su došli Aleksandar Dragaš i ta mlađa generacija kritičara. No oni su svi imali svoje ime i njihov sud je bio presudan i značajan. Danas se sve to malo izvitoperilo i ne znam je li to na bolje ili na gore“. Premda je svjestan činjenice da se njegov rad neće uvijek svima dopasti, Edi svaku kritiku voli poslušati i pogledati pa se i preispitati.

Više o Edijevom stvaralačkom naboju, o tome kako vidi vizualizaciju svojih pjesama i što za njega znače njegova autorska prava pogledajte u videu.

 

Projekt pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem You Tube kanalu.

Pogledajte i autore iz prethodnih tjedana druge sezone projekta "Tjedan Autora":

Posebno izdanje "Tjedna Autora" posvećeno Kemalu Montenu

"Tjedan Autora predstavlja Roberta Pilepića

Mile Kekin u "Tjednu Autora"

Tamara Obrovac u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Aleksandar Ljiljak u "Tjednu Autora"

Tjedan Autora predstavlja Brunu Kovačića

Željko Krušlin Kruška u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Branimir Mihaljević u Tjednu Autora

Tjedan Autora predstavlja Željka Banića

Boytronic - novi gost Tjedna Autora

Jerko Marić u novoj epizodi Tjedna Autora

Mladen Grdović u Tjednu Autora

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.