x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

„Tjedan Autora“ predstavlja Roberta Pilepića

Robert Pilepić, skladatelj, tekstopisac i novi gost „Tjedna Autora“ čiji bogati autorski opus čine pjesme poput „Nisi ti jedini na svijetu“, „Neka noćas dođu svi“, „'Ko će tebe mi zaminit“, „Grdovići ribari“, „Ja ne gren“, „Ne more vrime“, „Morski vuk“, „Kada žene tulumare“ i brojne druge, priznaje da rijetko može odgovoriti na pitanje gdje pronalazi inspiraciju za stvaranje svojih djela jer je za njega inspiracija „fluidna“ kategorija. U „Tjednu Autora“ pogledajte s čime je u šali voli uspoređivati.

Iako smatra da je danas pjesma bez spota „nemoguća misija“ vjeruje da, i bez njega, kvalitetna pjesma uvijek pronađe svoj put do publike. Kada govorimo o kritikama, uvijek su mu draže one konstruktivne, no čini mu se da je danas takvih sve manje. Kakvih nam kritičara nedostaje i u kojoj vrsti glazbe privatno uživa, pogledajte u videu:

Robert Pilepić rođen je 1965. godine. Pjesme je počeo pisati još u osnovnoj školi, a prvi bend osniva u srednjoj. U osamdesetima Robert je bubnjar u sastavima Grafiti i Vamp za koje je također pisao tekstove i glazbu. S Robertovom grupom Vamp, tada su pozornicu dijelili i Leteći odred, Ivana Ranilović, kasnije poznatija kao Vanna, Severina, Psihomodo pop i drugi. Bend je prestao raditi s početkom ratnih zbivanja u Hrvatskoj, a Robert tada počinje pisati prve pjesme za druge izvođače. 

Tako nastaju hitovi „Nisi ti jedini na svijetu“ i „I've got a feeling“ s kojima je Kasandra „žarila i palila“ tadašnjom dance scenom. Iz tog vremena datira i veliki hit Olivera Dragojevića i Tonyja Cetinskog „Morski vuk“ za koji potpisuje tekst zajedno s Draganom Lukićem Šegedinom. Na Splitskom festivalu 1996. Tony Cetinski pobjeđuje s pjesmom „Neka noćas dođu svi“ za koju je Robert napisao stihove. Slijedi pjesma „Prah i pepeo“ s istoimenog Tonyjevog albuma na kojem je napisao stihove za još nekoliko pjesama.

2000. godine prvi se put pojavljuje na festivalu Melodije Istre i Kvarnera i zajedno s Nenom Ninčevićem potpisuje stihove za pobjedničku pjesmu „Grdovići ribari“ u izvođenju Mladena Grdovića. 2014. godine, u povodu 50 godišnjice festivala MIK, dobiva nagradu kao autor koji je napisao najviše tekstova u povijesti tog festivala.

2000. godine, kao i sljedeće 2001. godine, dobiva nagradu za najbolje stihove na Zadarfestu. Negdje u isto vrijeme započinje i suradnja s Alenom Vitasovićem iz koje su nastale pjesme „Ja ne gren“, „Niš mi se ne da“, „Od subote“, „Ja san Istrijan“ i druge.

2003. godine piše stihove za naslovnu temu „Moji jadi“ iz kazališne predstave „Karolina Riječka“ sa Severinom u naslovnoj ulozi. Autor je stihova za pjesmu „'Ko će tebe mi zaminit“ s kojom Danijela Martinović 2008. osvaja Grand Prix radijskih urednika na Hrvatskom radijskom festivalu. Iste godine Putokazi osvajaju diskografsku nagradu Porin za najbolji album urbane klupske glazbe „Androida Remixed“ na kojem je Robert autor svih stihova.

Iz 2010. godine datira suradnja s Jelenom Rozgom u pjesmi „Ona ili ja“. Za Giulianovu uspješnicu „Biži sa mnom mala moja“ Robert je napisao i glazbu i tekst. S dvije hit pjesme „Vozačka dozvola“ i „Viski“ lansira Lidiju Bačić u sam vrh domaće estradne scene, a 2014. godine Joško Čagalj - Jole snima pjesmu „Kada žene tulumare“ čiji tekst također potpisuje Robert.

Na Splitskom festivalu iste godine s klapom Rišpet i pjesmom „Ne more vrime“ osvaja treću nagradu publike, a na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku s pjesmom „Olujna noć“ u izvedbi Bernarde Bruno osvaja prvu nagradu žirija i drugu nagradu publike.

Robert Pilepić, autor je glazbe, stihova za više od šest stotina pjesama. Kao tekstopisac surađivao je s mnogim hrvatskim cijenjenim skladateljima, među kojima su Zdenko Runjić, Rajko Dujmić, Pero Kozomara, Duško Rapotec – Ute, Marko Tomasović, Guido Mineo i drugi.

 

Projekt pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem You Tube kanalu.

Pogledajte i autore iz prethodnih tjedana druge sezone projekta "Tjedan Autora":

Mile Kekin u "Tjednu Autora"

Tamara Obrovac u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Aleksandar Ljiljak u "Tjednu Autora"

Tjedan Autora predstavlja Brunu Kovačića

Željko Krušlin Kruška u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Branimir Mihaljević u Tjednu Autora

Tjedan Autora predstavlja Željka Banića

Boytronic - novi gost Tjedna Autora

Jerko Marić u novoj epizodi Tjedna Autora

Mladen Grdović u Tjednu Autora

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.