x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Posebno izdanje „Tjedna Autora“ posvećeno Kemalu Montenu

Ovotjedno, posebno izdanje „Tjedna Autora“, posvećeno je Kemalu Montenu.

Njegova ljudska toplina i nezaboravan glas davale su jedinstven začin pjesmama koje je stvarao i izvodio. Prilikom stvaranja nije „kalkulirao“ i nikada nije tražio pjesmu, nego je uvijek čekao da ona pronađe njega, a zatim bi je „pustio kao vodu koja uvijek nađe neki svoj put“.

Kemo je za života skladao i napisao tekstove brojnih djela: „Bacila je sve niz rijeku“, „Jedne noći u decembru“, „Drugo lice ljubavi“, „Dunje i kolači“, „Moja posljednja i prva ljubavi“, „Napiši jednu ljubavnu“, „Nije htjela“, „Sarajevo ljubavi moja“, „Spavaj, cvijete moj“, „Svirajte pjesmu moju“, „Uvijek ti se vraćam“ i mnogih drugih, a pisao je i za svoje kolege: Arsena Dedića, Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića, Terezu Kesoviju, Gabi Novak, Nedu Ukraden, Dražena Žerića, Kseniju Erker, Duška Lokina, Kiću Slabinca i druge.

Njegove su pjesme sa sobom nosile zanimljive ljudske priče i u njima je „slavio ljubav“. Često je pjevao o događajima iz svog, ali i života svojih prijatelja. Kako je sâm rekao, neke od najljepših pjesama napisao je u vojsci, a upravo je tamo nastala pjesma „Jedne noći u decembru“ koju je, kao rođendanski poklon, poslao svojoj djevojci Branki.

Sve što je u životu imao, volio je dijeliti sa svojom obitelji, prijateljima i publikom – želio je da svatko dobije barem jedan djelić. Zahvalni na toj njegovoj dobroti i na svakom osmijehu, vjerujemo da će Kemo i dalje živjeti u svojim pjesmama.

 „Kad se popnem na pozornicu onda se zovem Kemal Monteno, a kad siđem s pozornice ja sam uvijek - Kemo. I možda ću biti jedan od onih koji će biti zaboravljeni ili će me se možda netko nekad sjetiti, na nekom radiju - ako bude radija za par godina. Pa će me možda netko pustiti… a možda i neće. Ali to mi nije ni važno, meni je važno da danas, kad prođem Zagrebom ili Sarajevom, da me sretne žena i kaže: „Samo da vas poljubim!“.

Kemal Monteno rođen je u Sarajevu 17.09.1948. godine. Svoju bogatu glazbenu karijeru počeo je u drugoj polovici 60-ih, točnije 1967. godine nastupom na festivalu Vaš šlager sezone s pjesmom Lidija koja je osvojila prvu nagradu. Ovom festivalu Monteno je ostao vjeran i idućih godina, a za njega je napisao neke od svojih najljepših šansona poput Zemljo moja (1977. godine) i Sarajevo, ljubavi moja (1976. godine) koju je otpjevao na 10. jubilarnom Šlageru sezone. Pjesma je postala svojevrsna himna njegovom rodnom gradu i bila je nezaobilazan dio njegovog repertoara. Osim spomenutih pjesama, Kemal Monteno je obilježio 70-e svojim brojnim antologijskim pjesmama Sviraj mi o njoj (1971. godine), Laž (1972. godine), Putovanja (1978. godine), Adrijana (1979. godine), a osim Šlagera sezone, Montena se često moglo vidjeti na Opatijskom i Zagrebačkom festivalu na kojima je redovito osvajao nagrade publike i žirija, a njegovi albumi prodavani su u zlatnim i platinastim nakladama.

Njegov diskografski početak vezan je za 1973. godinu kada je objavio album Muziko, ljubavi moja za tadašnji Jugoton. Sedamdesetih i osamdesetih godina objavio je još nekoliko važnih diskografskih albuma: Žene, žene (1975), Moje pjesme, moji snovi (1977.), Volim te živote, kakav jesi (1978.), Za svoju dušu (1980.), Dolly Bell (1982.), Uvijek ti se vraćam (1983.), Moje najdraže pjesme (1985.), Romantična priča (1986.) i Kako da te zaboravim (1987.).

Ratna događanja 90ih zatekla su ga u Sarajevu, a situacija koja se odvijala tada u BIH duboko ga je potresla. Nakon pet godina provedenih u ratnom Sarajevu i narušenog zdravlja, Monteno 1995. godine ipak prihvaća poziv brojnih zabrinutih kolega iz Zagreba, ponajprije Arsena Dedića i Gabi Novak i s obitelji seli u Zagreb u kojem je ostao do svoje prerane smrti. Te iste godine održao je koncert u Lisinskom i to sedam dana za redom, a u glazbeni hram vratio se 2005. godine u kojem je održao veličanstveni koncert Kemo u Lisinskom.

Njegov zadnji studijski album Šta je život objavljen je 2013. godine, a pjesme Jesen je, Malo mir, malo rat uz naslovnu pjesmu koja se gotovo odmah nametnula kao hit i dalje su dio radijskog i tv etera. 
 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.