x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Damir Martinović - Mrle u "Tjednu Autora"

U „Tjednu Autora“ gledajte i neponovljivog Mrleta, autora pjesama grupe „Let 3“, koji je na samom početku ovotjedne emisije prepričao proces stvaranja jedne pjesme koja će izaći na njihovom novom albumu (otkrijte sami o kojoj je pjesmi riječ niže u videu!). Za sebe kaže da ima specifičan način rada, a kod stvaranja su mu vrlo bitni trenuci: ponekad mu je za inspiraciju dovoljan zvuk ili sklop zvukova: „Jako mi je bitno ne izgubiti te zvukove jer mi to stvara određenu sliku, određeni ambijent i želim to imati do kraja pjesme“, rekao je Mrle.

Koliko je Mrletu važna umjetnost?

Danas ima jako puno informacija i sve je dostupno, ali ljudi kao da su izgubili neki kompas - sami su sebi dovoljne zvijezde. Kao da se izgubila potreba za nečim što je jako bitno, a to je umjetnički rad, konzumacija i oplemenjivanje umjetničkim radom. Mislim da je umjetnost jedna od najvažnijih stvari u životu i da je možda čak i važnija nego razmišljati treba li svaki dan jesti meso što je postala glavna preokupacija ovog naroda. Može se jesti i manje, a da čovjek bude zadovoljniji i sretniji“.

„Performans“ ili „akcija“, koja je sastavni dio grupe „Let 3“ i koje će, kako kaže Mrle, i u budućnosti biti još puno, po njegovom mišljenju ne treba biti striktno vezana uz glazbu nego može funkcionirati i zasebno. Za sebe kaže da je vizualan tip – impresioniraju ga slike i često mu kod stvaranja upravo one znaju biti nit vodilja. Kritike, pa i one negativne, njemu su dobrodošle, jer smatra da je najgore „kad se nitko ne osvrće na tvoj rad, kad nešto napraviš, a nitko ne zna da to postoji. Ono što mu je posebno drago su tzv. „polarizirane kritike“: kada neki jako vole, a neki jako ne vole neku pjesmu.

Najmanje se osjeća – glazbenikom

Nemam dojam da znam svirati – recimo, klavijature ne znam uopće svirati. Jednostavno stavim ruke na njih i uvijek nešto ispadne i to više nikad ne znam ponoviti“. Što čini nakon ovog, prvog koraka, i koga sve zove „upomoć“ pogledajte u „Tjednu Autora“.

 O „skidanju“ albuma i krađi tuđe imovine…

Mrle kaže (a i mi se slažemo) da se albumi danas više ne prodaju, dok je njihovim „skidanjem“ nanesena je velika šteta glazbenicima i umjetnicima: „To je uzimanje imovine, nešto od čega živimo i uzeti to, a ne platiti je katastrofa. Dobar primjer što ne treba raditi su tzv. „zli političari“ koji se nalaze u zatvorima – krasti nije dobro i nije lijepo. Autorska prava su važna, to je nešto što je naše. Zamislite da netko uđe u vašu kuću i kaže da će vam uzeti što želi jer je to „opće dobro“.  Mrle bi čak i pristao da njegove pjesme budu opće dobro u slučaju kada bi stvari funkcionirale tako da može ući u trgovinu i uzeti što želi, bez da to plati.

Damir Martinović, javnosti poznat kao Mrle, rođen je 1961. godine u rokerskom gradu, Rijeci. Kao dijete sa 6 godina seli u Opatiju, gdje pohađa srednju školu za pomorstvo i nautiku. Nakon završene srednje škole, godinu dana plovi kao pripravnik časnika palube, no život ga, nakon povratka u Opatiju odvodi, umjesto morskih, u glazbene vode. U počecima svog glazbenog stvaralaštva inspiriran je eksperimentiranjem s različitim glazbenim stilovima. Naime, prve njegove snimke obiluju sintetskim zvukovima te zvukovima prirode. Interes proširuje i na oblikovanje izmišljenih instrumenata za stvaranje zvuka. Stvaranjem novih zvukova i stapanjem stilova postiže autentični stil svog glazbenog izričaja. Mrle od petnaeste godine svira u raznim riječkim rock sastavima, kao što su Beta Centauri, Termiti, Let2, a zatim i Let3. Unutar tih sastava, kao i u nekim drugim, poput Cacadou Looka, aktivno sudjeluje kao autor, ali i koautor. Kao član grupe LET3, a kao autor nekih domoljubnih pjesama, sudjeluje na brojnim dobrotvornim koncertima od samog početka domovinskog rata.

1989. godine sklada glazbu za kazalište za predstavu "Rondo", autora Arthura Schnitzlera i studenata glumačke Akademije u HNKu Ivan Pl. Zajc. 1996. spaja glazbenu i dramsku umjetnost u sklopu predstave "Fedra" Zagrebačkog kazališta ITD. Za tu predstavu sklada scensku glazbu i osvaja nagradu Hrvatskih dramskih umjetnika. Predstavlja Hrvatsku u projektu "In Between" na Bijenalu Arhitekture u Veneciji. Aktivno se bavi glazbenim stvaralaštvom i u dječjim predstavama poput "Ježeve kućice", Scene Gorica.  Sudjeluje kao autor stvarajući glazbu za film "Sonja i bik" Vlatke Vorkapić i osvaja Zlatnu Arenu za glazbu u na Pulskom filmskom festivalu. Zajedno s Ivankom Mazurkijević stvara i glazbu za film Kaubojim, redatelja Tomislava Mršića. Film je također odabran za predstavnika hrvatske kinematografije u natjecanju za nominaciju i nagradu Oscar Američke filmske akademije u kategoriji najboljeg stranog filma. 

Damir Martinović ponosni je vlasnik mnogobrojih nagrada, od kojih treba izdvojiti Nagradu Grada Rijeke, mnogo Porina, Crnih Mačaka, Koogla… Autor je većine pjesama rock sastava LET3, kojeg je svestrani Mrle ujedno i zaštitni znak.


Projekt „Tjedan Autora“ pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem You Tube kanalu.

Pogledajte i autore iz prethodnih tjedana druge sezone projekta "Tjedan Autora":

Jakša Fiamengo - gost novog "Tjedna Autora"

"Tjedan Autora" predstavlja Ines Prajo

Edi Maružin je gost novog "Tjedna Autora"

Posebno izdanje "Tjedna Autora" posvećeno Kemalu Montenu

"Tjedan Autora predstavlja Roberta Pilepića

Mile Kekin u "Tjednu Autora"

Tamara Obrovac u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Aleksandar Ljiljak u "Tjednu Autora"

Tjedan Autora predstavlja Brunu Kovačića

Željko Krušlin Kruška u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Branimir Mihaljević u Tjednu Autora

Tjedan Autora predstavlja Željka Banića

Boytronic - novi gost Tjedna Autora

Jerko Marić u novoj epizodi Tjedna Autora

Mladen Grdović u Tjednu Autora

 

 


Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.