x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

„Tjedan Autora“ predstavlja Ines Prajo

Nova gošća „Tjedna Autora“ je Ines Prajo čiji se autorski potpis nalazi na mnogim djelima izvođača poput Massima, Prljavog kazališta,  grupe Meritas, Davora Radolfija, Jelene Radan, Giuliana i drugih. Sebe ne vidi kao autoricu za „masovnu publiku“, a pjesme koje piše može podijeliti u dvije kategorije: onu „zanatsku“, za koju su potrebni vještina, predznanje i iskustvo, i onu u kojoj se nalaze pjesme koje „dođu same po sebi“ i rezultat su trenutne inspiracije. Ines smatra da svatko ima neke svoje „nepoznate izvore“ u kojima pronalazi nadahnuće za stvaranje pjesama, ali sâm mehanizam nastanka pjesme joj je, kako kaže: „poprilično neodgonetljiv“.  Samo za „Tjedan Autora“ otkrila nam je zašto pjesma „Odjednom ti“ zauzima posebno mjesto u njezinu životu te ispričala kako ju je jednom trenutak inspiracije zatekao – na ulici. Kako ne bi izgubila idejnu glazbu i tekst trčala je do prvog kafića te ih zapisala na salvetu, a od svega je na kraju nastala jedna dobra pjesma. Kaže da: „Onog trenutka kad napišete pjesmu i ona počne živjeti svoj neovisni život u javnosti, tada dobiva i neko drugo značenje, a svatko pronađe u njoj nešto što želi čuti ili vidjeti“. Ines smatra da čovjek, u svemu što radi, mora biti iskren. I iako je sigurna da bi znala napisati sjajan „narodnjak“ kaže da se pritom ne bi osjećala prirodno i iskreno i upravo ih zato ne radi. Gledajte novi „Tjedan Autora“ i saznat ćete zašto su joj se oduvijek sviđali spotovi  Pink Floyda i zašto joj je Zrinko Tutić jednom rekao da je u stvaranju pjesama „odabrala teži put“.

Ines Prajo, zajedno s Jasenkom Hourom, autorski potpisuje tekstove najvećih hitova Prljavog kazališta: "Djevojka od milijun dolara", "Ipak", "Iza mojih prozora", "A ti idi", "Moj dom je Hrvatska", "Previše suza u mom pivu", "Radio Dubrava", "Tamni slapovi", „Kao ja da poludiš“, „Možda dogodine“, „Dani ponosa i slave“. Autorica je i pjesama „Odjednom ti“, „Igra“, „Više od najviše“ te mnogih drugih. Rođena je u Mostaru u velikoj obitelj u kojoj su svi dobro pjevali pa je na mnogim obiteljskim druženjima brzo naučila „loviti terce“. Tijekom prvih godina pohađanja osnovne škole, Ines je napisala svoju prvu instrumentalnu skladbu pod nazivom „Pogodi tko ide“.  Istodobno pohađa Gimnaziju i Srednju glazbenu, klavirski odsjek. Bila je buntovna i kampanjac, a ukor dobiva na jednom od prvih nastupa kada je na pozornicu izašla – u tenisicama. Otprilike u isto vrijeme dobila je prvu nagradu za esej o Ivanu Goranu Kovačiću, na natjecanju studenata književnosti. Naime, njezin je tadašnji profesor hrvatskog poslao rad, smatrajući da im Ines bez problema može parirati. S izvrsnim uspjehom završava obje škole, ali umjesto Muzičke akademije upisuje Pravni faklutet. Za vrijeme studija s prijateljicom Arijanom Kunštek osniva bend P.S. u kojoj je 18 članova. Neki od njih kasnije su oformili Mostar Sevdah Reunion. Radila je kao nastavnica klavira, a prvu pravu autorsku pjesmu napisala je upravo u školi dok je čekala domara da joj otključa „prerano“ zaključana vrata. Od samih početaka stvara nekomercijalnu glazbu s angažiranim tekstovima.

U to vrijeme nastaje pjesma „Kao ja da poludiš“, koju je nekoliko godina poslije u suradnji s Hourom prilagodila Prljavcima. Raspisuje  partiture svih svojih pjesama i odlazi na razgovor sa Zrinkom Tutićem. Razgovor završava polusvađom, a nakon toga započinje stalnu suradnju s Hourom. Jednom je neplanirano pobijedila na natjecanju pjesme za Eurosong u BiH, ali to je se baš i nije dojmilo. Ines ni danas nije veliki ljubitelj festivala, iako katkad  na nekom od njih ima pjesmu u izvođenju nekog od naših glazbenika. Kaže, „Jednostavno bih voljela da ih osuvremenimo, da nisu uvijek tako bolno predvidivi, da ima više mjesta za mlade, za različitiju glazbu...“   Radila je i radi s mnogim našim i slovenskim izvođačima te glazbu za  predstave. Pjesme za djecu također su njezina velika strast. Već dugo surađuje s Alanom Poropatom i njegovom udrugom “Mali Veliki Mikrofon“, a neke od klinaca poslali su i na Sanremo junior. Objavili su dva albuma, jedan  božićni, a drugi , “Traži se prijatelj“, namijenjen  Savjetovalištu “Luka Ritz“ i borbi protiv nasilja nad djecom i među djecom. U  realiziranju tog albuma pomogli su im gotovo svi pjevači i prijatelji s kojima surađuje-od Jacquesa, Massima, Bodaleca, Meritasica, Jelene Radan ,Vanne, pa nadalje. Tu akciju nisu završili, niti  namjeravaju. U budućnosti bi voljela imati pjevača ili pjevačicu koji bi imali snage i hrabrosti ispjevati neke njezine, kako to Zrinko Tutić kaže, kantautorske pjesme.

Projekt pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem You Tube kanalu.

Pogledajte i autore iz prethodnih tjedana druge sezone projekta "Tjedan Autora":

Edi Maružin je gost novog "Tjedna Autora"

Posebno izdanje "Tjedna Autora" posvećeno Kemalu Montenu

"Tjedan Autora predstavlja Roberta Pilepića

Mile Kekin u "Tjednu Autora"

Tamara Obrovac u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Aleksandar Ljiljak u "Tjednu Autora"

Tjedan Autora predstavlja Brunu Kovačića

Željko Krušlin Kruška u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Branimir Mihaljević u Tjednu Autora

Tjedan Autora predstavlja Željka Banića

Boytronic - novi gost Tjedna Autora

Jerko Marić u novoj epizodi Tjedna Autora

Mladen Grdović u Tjednu Autora


Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.