x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Arsen Dedić – gost novog „Tjedna Autora“

„Nekad smo se rastajali, putovali dugo
Voljeli smo mnoge ali, to je nešto drugo
Trošili smo život skupa, i skromno i sjajno
Ti si skoro sve što imam, jedino trajno.
Amigo…“

Arsen Dedić… razgovor s njime uvijek je živ, zanimljiv i inspirativan.
Čovjeka koji je svoj unutarnji svijet pretočio u toliki broj bezvremenskih djela poput „Kuća pored mora“, „Kud plovi ovaj brod“, „Moderato cantabile“, „Odlazak“, „On me voli na svoj način“, „Sve što znaš o meni“, „Tamo da putujem“, „Tvoje nježne godine“, „Život moj“ nije potrebno posebno predstavljati. U „Tjednu Autora“ povjerio nam je da bi na život trebalo gledati - spokojno.

 „Nastojao sam da ono što emocionalno nosim u onome što izgovaram ili pjevam, da se to nađe i u tzv primijenjenoj glazbi, oslanjajući se pritom na svoje glazbeno akademsko obrazovanje“, kaže Arsen.

Autorska prava uvijek su mu predstavljala značajnu stavku, osobito danas kada radi sve manje i kada je prisutan određeni „zamor materijala“.

„'Amigo' sam posvetio ljudima koje sam najviše volio u svijetu autorske pjesme“, a mi možemo samo dodati da se Arsen #zaglazbu koju je napravio, zaslužio zvati „Amigom“ sviju nas.

Arsen Dedić rođen je 28. srpnja u Šibeniku. Hrvatski je pisac, skladatelj, interpret. U rodnom gradu završio je gimnaziju i Srednju muzičku. Neko  vrijeme studira na Pravnom fakultetu u Zagrebu, ali studij prekida i 1959. upisuje Muzičku akademiju. Diplomirao je 1964. Svirao s mnogima, pa tako i u  vlastitom Kvartetu flauta. Od 1963. nastupa na glazbenim festivalima, a već iduće godine snimio je Kuću pored mora i Moderato cantabile, pjesme koje su odredile njegov kantautorski pravac. Prevodio je i obrađivao poznate šansonjere i autore, među njima Gina Paolija, Sergia Endriga i Jacquesa Brela.

Njegovi stihovi objavljivani su u Poletu, Književnim novinama, Književniku...a dosad je objavio 30-ak knjiga. Prvu knjigu Brod u boci objavio je 1971., a prodana je u 60 tisuća primjeraka. Pisao je i skladao za djecu, za dalmatinske klape, za reklame, ali i druge pjevače. Svoj najopsežniji dio rada, primijenjenu glazbu pisao je za kazalište, film i televiziju. Napisao je partiture za više od 150 kazališnih predstava i stotinjak filmova.

Uglazbio je pjesme mnogih mu dragih pjesnika, među kojima su i Golob, Cesarić, Ujević. Objavio je 50-ak LP-a i CD-a.

A nagrade...Nagrada Ivo Tijardović, Vjesnikova nagrada Josip Štolcer Slavenski, Premio Tenco na San Remu; Zlatni Histrion; Zlatne arene za filmsku glazbu. Porin za životno djelo prima 1999. i mnoge, mnoge druge. 

 

Projekt „Tjedan Autora“ pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem You Tube kanalu.

Pogledajte i autore iz prethodnih tjedana druge sezone projekta "Tjedan Autora":

Srđan Sekulović Skansi u "Tjednu Autora"

Marko Tomasović u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Damir Martinović – Mrle u „Tjednu Autora“

Jakša Fiamengo - gost novog "Tjedna Autora"

"Tjedan Autora" predstavlja Ines Prajo

Edi Maružin je gost novog "Tjedna Autora"

Posebno izdanje "Tjedna Autora" posvećeno Kemalu Montenu

"Tjedan Autora predstavlja Roberta Pilepića

Mile Kekin u "Tjednu Autora"

Tamara Obrovac u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Aleksandar Ljiljak u "Tjednu Autora"

Tjedan Autora predstavlja Brunu Kovačića

Željko Krušlin Kruška u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Branimir Mihaljević u Tjednu Autora

Tjedan Autora predstavlja Željka Banića

Boytronic - novi gost Tjedna Autora

Jerko Marić u novoj epizodi Tjedna Autora

Mladen Grdović u Tjednu Autora

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.