x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Đelo Jusić senior – gost Tjedna Autora

Skladatelj, aranžer, dirigent, gitarist, utemeljitelj Dubrovačkih trubadura i autor brojnih djela od kojih se posebno pamte i žive „La Musica di notte“, „Kad zazvone dubrovačka zvona“, „Moja Ane broji dane“, „Dobri moj ćaća“, „Ulicama moga grada“, „Ne diraj u stare rane“ i druge, maestro Đelo Jusić senior, novi je gost Tjedna Autora.

Svakom autoru u nekom trenutku treba ona posebna iskra koja će biti povodom za skladanje: poslušajte gdje ju je Đelo uvijek nalazio, ali i gdje su nastala gotovo sva njegova djela (a nisu za klavirom). „Nekad ljeti pođem u grad i na par mjesta čujem „Zagrljeni“, pa tamo svira „Volim te budalo mala“, klapa pjeva “La Musica di notte“  i, vjerujte, nema većeg gušta od tog“.

Maestro Đelo Jusić, osnivač, voditelj i skladatelj dječjeg zbora Mali raspjevani Dubrovnik, sklada i filmsku glazbu te glazbu za kazališne predstave, a diljem svijeta izvođeni su mu mjuzikl „Dundo Maroje“, dva oratorija „Istina o Gradu slobode“ i „Srebrenički inferno“, „Koncert za gitaru i orkestar“, „Koncert za fagot i orkestar“, „Koncert za obou i orkestar“, te balet „Katarina, posljednja bosanska kraljica“.

Biografija

Đelo Jusić rođen je u Dubrovniku, 26. siječnja 1939. U rodnome gradu Đelo je započeo školovanje, a glazbeni nauk stjecao je kod maestra Lovre pl. Matačića.  Šezdesetih je godina utemeljio Dubrovačke trubadure. Iako su, kaže, ljudi tada bili skeptični prema njegovu skladanju, ubrzo je ta skepsa nestala, a trubadure su počeli pozivati u  televizijske emisije diljem Europe. U Berlinu su nastupili u "Tommy showu", u kojem su nastupili i Beatlesi, Animalsi i Sinatra. Trubaduri pobjeđuju na Splitskom festivalu 1967. s  Đelinom pjesmom "Ulicama moga grada".

Od 1990. stalno boravi u Dubrovniku s kojim je podijelio i najteže ratne godine. Za sudjelovanje i doprinos u Domovinskom ratu, dodijeljeno mu je predsjedničko odlikovanje Reda Danice s likom Marka Marulića.

Đelo Jusić je tijekom karijere snimio 80 vinilnih albuma i 20 CD-a s više od tisuću skladbi. Njegova djela izvodile su mnoge zvijezde domaće estrade: Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Neda Ukraden, Milo Hrnić i brojni drugi. Snimio je i nekoliko CD-a s dubrovačkim klapama Ragusa i Maestral. Zabilježio je brojne uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu, sa skladbama "Dalmatinski lero", "Zapjevajmo prijatelji", "Mladosti, moja lipa radosti", "Stare ljubavi", "Sinoć sam htjela" i druge.

Tijekom dugogodišnje karijere nagrađivan je brojnim platinastim i zlatnim diskografskim priznanjima, i drugim glazbenim nagradama i priznanjima. Dobitnik je nagrade Porin za životno djelo 2007. godine. 

 

Projekt „Tjedan Autora“ pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem You Tube kanalu

Pogledajte i autore iz prethodnih tjedana druge sezone projekta "Tjedan Autora":

Jacques Houdek u novom "Tjednu autora"

Tibor i Sanin Karamehmedović (Silente) u Tjednu Autora

Tjedan Autora: Ivan Zak

Nenad Ninčević - gost novog "Tjedna Autora"

Igor D. Savin u "Tjednu Autora"

Ivo Jagnjić novi gost "Tjedna Autora"

Igor Geržina u "Tjednu Autora"

"Tjedan Autora" predstavlja Davora Tolju

Arsen Dedić - gost novog "Tjedna Autora"

Srđan Sekulović Skansi u "Tjednu Autora"

Marko Tomasović u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Damir Martinović – Mrle u „Tjednu Autora“

Jakša Fiamengo - gost novog "Tjedna Autora"

"Tjedan Autora" predstavlja Ines Prajo

Edi Maružin je gost novog "Tjedna Autora"

Posebno izdanje "Tjedna Autora" posvećeno Kemalu Montenu

"Tjedan Autora predstavlja Roberta Pilepića

Mile Kekin u "Tjednu Autora"

Tamara Obrovac u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Aleksandar Ljiljak u "Tjednu Autora"

Tjedan Autora predstavlja Brunu Kovačića

Željko Krušlin Kruška u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Branimir Mihaljević u Tjednu Autora

Tjedan Autora predstavlja Željka Banića

Boytronic - novi gost Tjedna Autora

Jerko Marić u novoj epizodi Tjedna Autora

Mladen Grdović u Tjednu Autora

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.