x

Igor Geržina u „Tjednu Autora“

Gost novog „Tjedna Autora“ je Igor Geržina, kompozitor i saksofonist čiji se treći samostalni album 'Metropolis' emitira na više od stotinu radio stanica diljem Europe, Sjedinjenih Američkih Država, Kanadi i Australiji. Poslušajte što Igor govori o inspiraciji, stvaranju, ali i zanimljivu priču što ga je ponukalo da u rekordnom roku napiše čak četiri kompozicije za spomenuti album. Zašto je kompoziciju „Inner sight“ izdvojio kao posebno djelo te što misli o zaštiti autorskih prava, pogledajte u videu!

Da bi nastala profesionalna pjesma mora postojati određen broj ljudi, opreme… i iako glazbenici ne vole reći da je glazba proizvod, ona jest proizvod. Mislim da je bolje da se tako razmišlja jer onda ona ima svoju vrijednost, cijenu itd. - onda to više nije neka 'umjetnost u zraku'. Glazba je nešto na čemu drugi zarađuju i zato se naknada za njezino korištenje treba plaćati. Na toj percepciji treba puno raditi, a prva grupa ljudi koju u tom smjeru treba obrazovati su sami glazbenici“, kaže Igor.

Saksofonist i kompozitor Igor Geržina rođen je 23. veljače 1970. u Zagrebu. To što mu je glazba profesija može zahvaliti ocu koji ga je potaknuo da završi osnovnu glazbenu iako se Igor već tada htio ispisati. Na kraju je diplomirao  saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te studirao na Berklee College Of Music u Bostonu. Pri povratku u domovinu surađuje s cijelim nizom ansambala, posebno s pjevačima popularne glazbe, učestalo radi kao studijski glazbenik te ostvaruje i svoje autorske uratke.  

Igor Geržina surađivao je s gotovo svim važnijim sudionicima hrvatske glazbene pozornice. Neki od njih su Parni Valjak, Gibonni, Dino Dvornik & Songkillers, Josipa Lisac, Tony Cetinsky, Nina Badrić, Jacques Houdek, Boško Petrović, Miljenko Prohaska, Elvis Stanić, Silvije Glojnarić...  Ostvario je suradnju na gotovo 90 diskografskih izdanja i tridesetak video spotova. Sklada glazbu za film, tv i radio špice i jinglove.

Osvojio je mnoge nagrade između ostalih osam Porina, šest nagrada Status, nagradu Crni mačak i mnoge nominacije. Kao producent Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije, surađuje s mnogim imenima jazz scene, sudjeluje u studijskim snimanjima, koncertima, TV emisijama, a također sklada i aranžira za orkestar.

Objavio je 4 solo studijska albuma. 'Dalmatian Sax' sadrži obrade nekih od najljepših dalmatinskih pjesama, a njegov treći samostalni album 'Metropolis' u stilu smooth-jazza, emitira se na više od stotinu radio stanica u Europi, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Australiji. Emitiranje je popraćeno i pohvalnim recenzijama na američkim portalima te gostovanjima na američkim radio postajama.

Četvrti samostalni album 'One Click World' nastavlja stopama prethodnika. Odmah nakon izlaska, album je izabran za 'Album mjeseca' prema britanskom Smooth Jazz Appreciation Society, a za isti osvaja i dvije nagrade Porin za najbolji instrumentalni album i najbolju instrumentalnu izvedbu. Igor Geržina je jedini hrvatski izvođač čiji se video spotovi emitiraju na LA Jazz TV-u.


Projekt „Tjedan Autora“ pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem You Tube kanalu

Pogledajte i autore iz prethodnih tjedana druge sezone projekta "Tjedan Autora":

"Tjedan Autora" predstavlja Davora Tolju

Arsen Dedić - gost novog "Tjedna Autora"

Srđan Sekulović Skansi u "Tjednu Autora"

Marko Tomasović u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Damir Martinović – Mrle u „Tjednu Autora“

Jakša Fiamengo - gost novog "Tjedna Autora"

"Tjedan Autora" predstavlja Ines Prajo

Edi Maružin je gost novog "Tjedna Autora"

Posebno izdanje "Tjedna Autora" posvećeno Kemalu Montenu

"Tjedan Autora predstavlja Roberta Pilepića

Mile Kekin u "Tjednu Autora"

Tamara Obrovac u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Aleksandar Ljiljak u "Tjednu Autora"

Tjedan Autora predstavlja Brunu Kovačića

Željko Krušlin Kruška u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Branimir Mihaljević u Tjednu Autora

Tjedan Autora predstavlja Željka Banića

Boytronic - novi gost Tjedna Autora

Jerko Marić u novoj epizodi Tjedna Autora

Mladen Grdović u Tjednu Autora

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.