x

Igor D. Savin u „Tjednu Autora“

U novom „Tjednu Autora“ družimo se sa skladateljem, klavijaturistom i vibrafonistom, Igorom D. Savinom, koji je skladao glazbu za 170 filmova, 72 kazališne predstave, 14 baleta, a autor je i 800-tinjak orkestralnih djela. Gdin Savin nas vodi u srž skladanja filmske glazbe te govori o velikim promjenama koje se u posljednje vrijeme događaju na tom polju.  „Napisati dobru pjesmu nije lako, ali pjesme ostaju, a film se zaboravlja“.
Smatra da u Hrvatskoj nedostaje još jedna škola, a u videu pogledajte koja!
Pogledajte i što je poručio svojim kolegama autorima kada je u pitanju briga za vlastita autorska prava te zašto se u posljednje vrijeme sve više vraća akustici i koncertnom klaviru. 

 

Igor D. Savin rođen je u Zagrebu 29. srpnja, 1946. U Osijeku živi s roditeljima  do 1968. Ondje je završio i srednju glazbenu školu, odsvirao prve jazz večeri sa svojim jazz triom, a inspiraciju nalazio u prekrasnim ambijentima grada Osijeka, rijeke Drave i njezine obale. Bavio se veslanjem i judom koji je i danas njegova velika ljubav, uz naravno, glazbu. 1968. dolazi u Zagreb, a već 1969. upisuje Muzičku Akademiju. U Zagrebu kao student druge godine Teorijskog odjela Muzičke akademije upisuje dopisni studij na Berklee College of Music u Bostonu gdje studira harmoniju, improvizaciju i kompoziciju kod Halla Grossmana. 

Od 1969. djeluje kao pijanist i multiklavijaturist u studijskim filmskim orkestrima pod ravnanjem Tomice Simovića, Miljenka Prochazke, Ozrena Depola i vlastitim, za potrebe Zagreb filma, Jadran filma, Croatia filma i drugih.

Igor D. Savin je bio pijanist u Glazbenoj proizvodnji HRT od 1969.-1984. U ansamblima Dubravka Detonija, Igora Kuljerića i drugih izvodi glazbu u sklopu Zagrebačkih Biennala kao klavijaturist elektroničar, što mu kasnije puno pomaže u skladanju filmske i primijenjene glazbe. Vlastiti ansambl  vodi 1978. na Kubu u sklopu Svjetskog omladinskog festivala. Sudionik je Ljubljanskog Jazz Festivala s Big Bandom RTV Zagreb, Beogradskog Jazz Festivala s BP Convention, Riječkog Jazz Time s Modo Novo te zagrebačke Proljetne Revije Jazza HDS-a s vlastitim jazz ansamblom. Status samostalnog umjetnika dobiva 1984., a tada osniva „Elektronski Studio Lisinski“ u sklopu Dvorane „V. Lisinski“.

U njemu je realizirao glazbu za stotinjak filmova, tridesetak kazališnih predstava, devet Svjetskih Festivala Animiranih Filmova, Olimpijadu u Sarajevu dvadesetak radio drama i eksperimentalnih projekata. Kao slobodni umjetnik-skladatelj, bavi se pisanjem autorske glazbe za potrebe svih naših filmskih kuća, a od stranih je surađivao s filmskim kućama iz New Yorka, Madrida, Haaga i drugima.

Danas djeluje u vlastitom digitalnom studiju te sklada filmsku i kazališnu glazbu. 2011. je napisao partiture za za Hrvatsko-američki Božić, koncert održan u njujorškom Carnegie Hallu, a 2013. je za “Božićni koncert“ za Tinu Vukov i goste i ansambl Igora Savina i gudače HNK “Ivan pl.Zajc“. Autor je i 200-tinjak špica, npr. za  Univerzijadu u Zagrebu, Eurosong u Zagrebu 1990. i Svjetske Vojne Igre u Zagrebu 1999.

Potpisuje 1500 aranžmana za različite orkestre. S ansamblom Modo Novo od 1998. nastupa kao pijanist, a održali su 50-ak koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu, njegujući obrade starocrkvenih i pučkih popijevki te glazbu Erika Satiea. Objavio je 13 CD–a. Višestruko je nagrađivan za instrumentalnu te filmsku i kazališnu glazbu.  Porin za najbolji koncertni album DVD Radojke Šverko „Still Standing“ dobiva 2013., a za životno djelo istoga je primio 2008.


Projekt „Tjedan Autora“ pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem You Tube kanalu

Pogledajte i autore iz prethodnih tjedana druge sezone projekta "Tjedan Autora":

Ivo Jagnjić novi gost "Tjedna Autora"

Igor Geržina u "Tjednu Autora"

"Tjedan Autora" predstavlja Davora Tolju

Arsen Dedić - gost novog "Tjedna Autora"

Srđan Sekulović Skansi u "Tjednu Autora"

Marko Tomasović u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Damir Martinović – Mrle u „Tjednu Autora“

Jakša Fiamengo - gost novog "Tjedna Autora"

"Tjedan Autora" predstavlja Ines Prajo

Edi Maružin je gost novog "Tjedna Autora"

Posebno izdanje "Tjedna Autora" posvećeno Kemalu Montenu

"Tjedan Autora predstavlja Roberta Pilepića

Mile Kekin u "Tjednu Autora"

Tamara Obrovac u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Aleksandar Ljiljak u "Tjednu Autora"

Tjedan Autora predstavlja Brunu Kovačića

Željko Krušlin Kruška u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Branimir Mihaljević u Tjednu Autora

Tjedan Autora predstavlja Željka Banića

Boytronic - novi gost Tjedna Autora

Jerko Marić u novoj epizodi Tjedna Autora

Mladen Grdović u Tjednu Autora

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.