x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Tibor i Sanin Karamehmedović (Silente) u Tjednu Autora

Kada je u veljači 2013. javnosti predstavljena njihova autorska pjesma „Terca na tišinu“, slušatelji su je vrlo brzo nagradili brojnim epitetima poput: „novo“, „svježe“, „drugačije“, „energično“ i „originalno“.  „Terca“ je bila početak jedne posebne priče koju pišu braća Tibor i Sanin Karamehmedović: jedan autor glazbe, a drugi tekstova svih pjesama mlade dubrovačke grupe „Silente“. Oni vjeruju u svoje stvaralaštvo, odlično se razumiju i nadopunjuju, a rezultat njihove iskrenosti koju ugrađuju u pjesme u kratkom su periodu prepoznali su i slušatelji i struka.

Dobitnici Porina u kategoriji „Novi izvođač godine“ 2014. i pobjednici Zagrebačkog festivala 2015. s pjesmom „Čudna ili čudesna“, vlasnici dvaju albuma: „Lovac na čudesa“ i svježe „ispečenog“ „Neće rijeka zrakom teći“, 7. i 8. svibnja ispunili su zagrebačku Tvornicu kulture. Mi smo ih pozvali u „Tjedan autora“ u kojem su nam otkrili što u njihovoj radionici prvo nastaje: glazba ili tekst i kako teče cijeli proces stvaranja. Pogledajte što nikako ne mogu predvidjeti kada pišu pjesme te na koji način, prema njihovom mišljenju, korisnici plaćanjem naknada pomažu glazbenicima.

Sanin Karamehmedović, autor tekstova grupe „Silente“ rođen je u Dubrovniku 1987. Njegov mlađi brat Tibor, autor glazbe, rođen je 1991. Iako nisu rođeni u obitelji glazbenika, niti nemaju službeno glazbeno obrazovanje, roditelji su ih odmalena poticali da budu kreativni. Glazbom su se počeli baviti stjecajem okolnosti: Sanin je završio Srednju turističku školu i trenutačno je student kroatistike u Zagrebu. Tibor je završio elektrotehnički smjer u Pomorskoj školi, ali zadovoljstvo je tek pronašao u glazbi. Sve je počelo kada je Sanin dobio svoju  prvu električnu gitaru, a tada zapisuje i prve stihove. Već na početku, proces stvaranja ih je počeo fascinirati više od samog izvođenja i nastupa.

Ipak, svoj prvi nastup imali su 23.08. 2006., a tada su odsvirali i svoju prvu autorsku pjesmu. Zvali su se „Silent“, a netko ih je slučajno 2012. preimenovao u „Silente“. Tiboru i Saninu, pridružuje se Lorena, pa Ivuša, Doris, zatim Šimun. Grupa je zaživjela u punom sastavu.

Od trenutka kada ih je redatelj i glumac Dejan Aćimović po prvi puta čuo, nije bilo sumnje u odluku da ovim mladim i talentiranim ljudima pomogne u naumu da ih čuje i regionalna publika: Dejan je snimio spot za njihov prvi singl „Terca na tišinu“, a slijedio je singl „Još jednom“. Krajem studenog 2013. grupa je održala prvi veliki koncert u Velikom pogonu zagrebačke Tvornice kulture. Potom je dva tjedna njihov album prvijenac "Lovac na čudesa", na kojemu svu glazbu i stihove potpisuju Sanin i Tibor, a produkciju Nikša Bratoš, bio najprodavanije domaće izdanje na top listi prodaje. Nakon dva albuma uručene su im i mnoge nagrade, a nagrađeni su i nagradom Hrvatskog radija za najboljeg novog izvođača emisije "Music Pub" te  nagradom Instituta hrvatske glazbe za najviši ulaz novog izvođača na Top Hr 40. 


Projekt „Tjedan Autora“ pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem You Tube kanalu

Pogledajte i autore iz prethodnih tjedana druge sezone projekta "Tjedan Autora":

Tjedan Autora: Ivan Zak

Nenad Ninčević - gost novog "Tjedna Autora"

Igor D. Savin u "Tjednu Autora"

Ivo Jagnjić novi gost "Tjedna Autora"

Igor Geržina u "Tjednu Autora"

"Tjedan Autora" predstavlja Davora Tolju

Arsen Dedić - gost novog "Tjedna Autora"

Srđan Sekulović Skansi u "Tjednu Autora"

Marko Tomasović u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Damir Martinović – Mrle u „Tjednu Autora“

Jakša Fiamengo - gost novog "Tjedna Autora"

"Tjedan Autora" predstavlja Ines Prajo

Edi Maružin je gost novog "Tjedna Autora"

Posebno izdanje "Tjedna Autora" posvećeno Kemalu Montenu

"Tjedan Autora predstavlja Roberta Pilepića

Mile Kekin u "Tjednu Autora"

Tamara Obrovac u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Aleksandar Ljiljak u "Tjednu Autora"

Tjedan Autora predstavlja Brunu Kovačića

Željko Krušlin Kruška u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Branimir Mihaljević u Tjednu Autora

Tjedan Autora predstavlja Željka Banića

Boytronic - novi gost Tjedna Autora

Jerko Marić u novoj epizodi Tjedna Autora

Mladen Grdović u Tjednu Autora


Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.