x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Sina Jakelić u Tjednu Autora

„Svoje pjesme pišem samo o događajima koji su mi se dogodili, tu nema puno mistike. Ekspresija kroz skladanje i pjevanje najveća mi je strast i jedina konstanta u životu“, kaže Sina Jakelić u novom Tjednu Autora.

Kako stvara pjesme, koja je veza između ronjenja na dah i njegove autorske pjesme „Dite“ i zašto podržava kampanje i akcije koje promiču važnost zaštite autorskih prava, pogledajte niže u videu.

Skladatelj, pjevač i aranžer grupe Libar, Sina Jakelić rođen je 1980. u Splitu. Iako nema službenu glazbenu naobrazbu, potječe iz obitelji vrlo naklonjenoj glazbi. Ovaj samouki glazbenik u „radnoj knjižici“ broji desetak godina pjevanja kao tenor i bariton u tradicionalnoj dalmatinskoj klapi i gotovo punih 20 kao lead vokal u nekoliko rock bendova, uključujući Libar.  Najveći dio njegovog glazbenog stvaralaštva vezan je uz Libar, nekada Klapu Libar osnovanu 2007. Libar je sastavljen od petorice pjevača, članova ponajboljih dalmatinskih klapa i četvorice instrumentalista članova eminentnih bendova splitske scene.

U srpnju 2008. godine Libar objavljuje prvi album „Libar Prvi“ koji uspješno spaja acoustic rock i klapsko pjevanje. Ovaj je album 2009. u Sarajevu proglašen Najboljim etno albumom. Tijekom 2009., promjenom postave i dolaskom novih kreativnih snaga u bend, Libar najavljuje čvršći, električni pristup obradama, a publika je posebno prihvatila njihovu heavy metal obradu evergreena Đele Jusića „Pusti da ti leut svira“.
Sina za Libar potpisuje njihov prvi autorski uradak, hit singl „Dite“ koji je objavljen 2010. S istim nastupaju na Večerima Dalmatinske Šansone i osvajaju čak tri Šansonijera. Singl „Dite“ proglašen je najboljim debitantskim uratkom, a Sina Jakelić osvaja nagradu za najbolji tekst i treću nagradu publike. „Dite“ ubrzo dobiva i svoje diskografsko mjesto, u obliku EP izdanja s alternativnim verzijama i remiksima pjesme.

Kroz 2011. i 2012. Libar snima drugi album, sastavljen isključivo od autorskih skladbi, napisanih i aranžiranih unutar benda. Za pjesmu "Vrime radi svoje", Sina Jakelić prima nagradu za najbolje stihove na Festivalu zabavne glazbe Split 2012. Stručni žiri istog festivala dodjeljuje im nagradu za pjesmu "Oprosti mi" i 2013.  Sina iste godine ponovno svojim tekstom pjesme „Vrh“ osvaja i žiri Festivala dalmatinske šansone Šibenik.

 

Projekt „Tjedan Autora“ pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem You Tube kanalu

Pogledajte i autore iz prethodnih tjedana druge sezone projekta "Tjedan Autora":

Đelo Jusić senior - gost Tjedna Autora

Jacques Houdek u novom "Tjednu Autora"

Tibor i Sanin Karamehmedović (Silente) u Tjednu Autora

Tjedan Autora: Ivan Zak

Nenad Ninčević - gost novog "Tjedna Autora"

Igor D. Savin u "Tjednu Autora"

Ivo Jagnjić novi gost "Tjedna Autora"

Igor Geržina u "Tjednu Autora"

"Tjedan Autora" predstavlja Davora Tolju

Arsen Dedić - gost novog "Tjedna Autora"

Srđan Sekulović Skansi u "Tjednu Autora"

Marko Tomasović u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Damir Martinović – Mrle u „Tjednu Autora“

Jakša Fiamengo - gost novog "Tjedna Autora"

"Tjedan Autora" predstavlja Ines Prajo

Edi Maružin je gost novog "Tjedna Autora"

Posebno izdanje "Tjedna Autora" posvećeno Kemalu Montenu

"Tjedan Autora predstavlja Roberta Pilepića

Mile Kekin u "Tjednu Autora"

Tamara Obrovac u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Aleksandar Ljiljak u "Tjednu Autora"

Tjedan Autora predstavlja Brunu Kovačića

Željko Krušlin Kruška u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Branimir Mihaljević u Tjednu Autora

Tjedan Autora predstavlja Željka Banića

Boytronic - novi gost Tjedna Autora

Jerko Marić u novoj epizodi Tjedna Autora

Mladen Grdović u Tjednu Autora


Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.