x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

HDS ZAMP Rewind 2019

HDS ZAMP Rewind 2019. – prijelomna i rekordno kreativna godina!

 

Autori i nositelji prava ove su godine imali gotovo 99 milijuna razloga za slavlje – služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja raspodijelila im je ukupno 98.968.275,99 kuna prikupljenih autorskih naknada što predstavlja rekordnu svotu i rast od 9,42% u odnosu na godinu ranije. Infografiku s podacima o najuspješnijim autorima i najemitiranijim pjesmama pogledajte ovdje, a kako je prošlo predstavljanje poslovnih rezultata pogledajte u video priči.

Spomenuti iznosi pokazatelj su zdravog sustava kolektivnog ostvarivanja glazbenih prava u Hrvatskoj, ali i priznanje radu HDS ZAMP-a što je prepoznala i krovna udruga CISAC ponovno izabravši glavnog direktora, Nenada Marčeca, za člana Nadzornog odbora Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja CISAC. Brojni projekti i kontinuirana aktivnost rezultirali su i pozitivnom medijskom slikom HDS ZAMP-a u 2019. godini.

 

Glasovi hrvatskih kreativaca u Europi

Prijelomni događaj za sve kreativce u 2019. bilo je usvajanje nove EU Direktive o autorskom pravu. Riječ je o propisu koji će napokon urediti digitalno tržište kreativnog sadržaja i za sve njegove dionike osigurati uravnoteženu tržišnu utakmicu, a građanima omogućiti da na Internetu uživaju u još bogatijoj ponudi kreativnih djela. „Uvođenje Direktive o autorskom pravu i u naš zakon približit će nas pravednijem tržištu. To će biti mali ali važan korak naprijed u pokušaju monetizacije sustava Interneta i za nas autore, a ne samo za YouTube i Google“, izjavio je Tonči Huljić koji se s Petrom Grašom i delegacijom HDS-a u Briselu susreo s hrvatskim europarlamentarcima kako bi ih pobliže upoznali s potencijalima, ali i problemima domaćeg kreativnog sektora.

O potencijalima i budućnosti kreativnosti i kreativaca pričali smo na ovogodišnjem, 7. po redu izdanju Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK. Brojne domaće i međunarodne zvijezde, sudionici panel diskusija i predavanja MAKK-a 2019., ponudile su svoja razmišljanja i iskustva kreative u 21. stoljeću, a video priča dokazuje da se poruke kreativaca s MAKK-a čuju na pravim adresama, od europskog parlamenta do ureda Vlade Republike Hrvatske.

 

Fokus je na autorima

Glasovi kreativaca i promocija njihovog stvaralaštva i dalje su glavni fokus službe ZAMP, a jedan od izloga je i CMC televizija u čijem smo programu ove godine predstavili novi projekt, „Autorica!“. Prilika je to da podsjetimo javnost kako su neke od najuspješnijih pjesama popularne glazbe napisale žene. Serijal je ujedno i poticaj svima koje tek započinju ili još razmišljaju o pozivu glazbenice – infografika HDS ZAMP-a upozorava na još uvijek nedovoljnu zastupljenost autorica u domaćoj glazbi i potrebu za još više ženskih glasova. Također, zanimljiva je i infografika te podaci o autorima budućnosti, odnosno mladim članovima Hrvatskog društva skladatelja koje smo protekle dvije sezone predstavili u emisiji Autogram.

Da, dobro ste primjetili: volimo se igrati brojkama i infografikama, pa smo ove godine, usput, predstavili i pet godina Zagrebačkog festivala u brojkama. Namjeravate li se uskoro prijavljivati na naš najstariji festival popularne glazbe, obavezno proučite ove podatke!

Uz promociju autora, kontinuirano smo posvećeni i njihovoj edukaciji. Tako su se naše glazbene radionice na ovogodišnjem MAKK-u pokazale kao pun pogodak, pogotovo među mlađom populacijom. Velik interes, ali i znajačajan odjek, izazvala je i naša travanjska radionica „Iz prve ruke“ u kojoj su o receptu za hitove i tajnama svog zanata pričali uspješni domaći hitmejkeri.

Ukoliko niste bili u mogućnosti prisustvovati našim radionicama, bez brige – na našem webu možete pronaći odgovore na često postavljena pitanja o zaradi od emitiranja, zatim o koncertima i autorskoj naknadi, kao i korisne savjete pri „lovu na pjesmu“.

 

S ponosom podržavamo...

Čarobni svijet glazbe približili smo i najmlađima, onima koji tek otkrivaju svoj talent: još jednu godinu zaredom bili smo partneri Festivala dječjeg glazbenog stvaralaštva koji se opet pokazao kao rasadnik glazbenih zvijezda u nastajanju. S velikim smo se veseljem odazvali i proslavi 89. rođendana zagrebačke Osnovne škole "Nad lipom", škole za učenike s intelektualnim teškoćama u razvoju, koju je glazbenim nastupom začinio Boris Hrepić Hrepa. Predstava „Od tišine do glazbe“ u 2019. je doživjela i svoju 100. izvedbu što je dokaz trajne privlačnosti i kvalitete izvedbe Teatra Erato kojeg podržavamo od samih početaka predstave.

Tijekom 2019. mnogi su hrvatski glazbenici ostavili značajan trag na međunarodnoj sceni – bili smo uz Mateja Meštrovića pred kojim je još uzbudljivija 2020., a Lela Kaplowitz ekskluzivno je za HDS ZAMP predstavila svoj američki dnevnik, rezultat pobjede na natječaju International. U veljači je, pak, Tamara Obrovac uspješno predstavila Hrvatsku na mađarskoj konferenciji Songwriter's Expo, također uz podršku HDS ZAMP-a.

Poslovanje HDS ZAMP-a društveno je odgovorno: uz 290 podržanih humanitarnih koncerata i priredbi, bili smo partneri i niza manifestacija koje promiču domaće autore i njihovo stvaralaštvo. Večernjakova ruža, Međunarodni dan jazza, Hrvatsko naj!, Svjetski dan glazbe, RnB weekend i obilježavanje 25 godina el. medija neki su od projekata koje smo prepoznali kao važne i društveno korisne u 2019. Vrijedi istaknuti i našu kontinuiranu suradnju s partnerima, ugostiteljima i hotelijerima, poslovnim korisnicima glazbe, čijim smo manifestacijama i ove godine osigurali glazbeni soundtrack.

ZAMP-ov TV studio u Opatiji bio je nezaobilazni dio ovogodišnje dodjele glazbene nagrade Porin – kroz njega su prodefilirale najveće hrvatske glazbene zvijezde i dobitnici Porina, a uz ležeran razgovor i dobro raspoloženje, u jednom se trenutku čak i zasviralo!

 

Jedinstveni projekt za kraj godine

Šlag na kraju 2019. i početak obilježavanja 75. godišnjice Hrvatskog društva skladatelja u 2020. je i raskošni kalendar te jedinstvena foto zbirka instrumentalnih suputnika nekih od naših najznačajnijih skladatelja i autora. Kako izbliza izgledaju pianino Zdenka Runjića i Ive Tijardovića, gitare Nene Belana i Husa te vibrafon Boška Petrovića možete pogledati na linku na kojem se, ujedno, nalaze i fotografije u visokoj rezoluciji za pozadine vaših smartphone i desktop računala.

 

Ovo je bio kratki pregled naše kreativne 2019., a sve aktualnosti HDS ZAMP-a u 2020. možete svakodnevno pratiti na našim web stranicama, Facebooku, Twitteru i YouTubeu.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.