x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Glazba daje vrijednost životu, mi i kroz Večernjakovu ružu, dajemo vrijednost glazbi

Hrvatsko društvo skladatelja i njegova stručna služba ZAMP i ove su godine ponosni partneri kategorije Glazbenik godine za nagradu Večernjakova Ruža.

Glazba je srž onog čim se bavimo 365 dana u godini. Skladatelji i glazbenici nikad ne prestaju sa stvaranjem nove i izvođenjem već poznate glazbe, a Služba zaštite autorskih muzičkih prava (ili, skraćeno, ZAMP), neumorno radi na obradi podataka o njezinu korištenju. Emitiranje pjesama na TV ili radijskim postajama, izvođenje na koncertima ili festivalima, preuzimanja i streaming domaćih i stranih hitova na digitalnim internetskim servisima, izmjena podataka i autorskih naknada sa svjetskim društvima i servisima o emitiranju glazbe hrvatskih glazbenika na drugim teritorijima:  sve se to pretače u golemu količinu brojki i podataka koja se slijeva u naše poslovnice u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

  

Samo za izvođenje glazbe uživo na priredbama ili koncertima u Hrvatskoj po dan zaprimimo prosječno čak 50 popisa izvedenih djela.  Izvede li se na svakom tom događanju bar po 10 pjesama, to je više od 180 tisuća pjesama godišnje, korištenih samo na javnim događanjima uživo.  Dodamo li da u stvaranju jedne pjesme prosječno sudjeluju barem tri čovjeka (autor glazbe, teksta i aranžer), govorimo o više stotina tisuća osoba koje imaju pravo na naknadu za to što je netko drugi na događanju u svojoj organizaciji koristio njihovo vlasništvo – glazbu koju su stvorili!

Sljedeći zadatak je obraditi sve te informacije, i dostaviti glazbenicima zaslužene naknade u što kraćem roku, što preciznije. U Hrvatskoj se oko 10 tisuća ljudi profesionalno ili sporadično bavi skladanjem i aranžiranjem glazbe, ili pisanjem tekstova pjesama. Bili to svježi pop i rock hitovi, obrade tradicionalnih napjeva ili nove verzije dobro poznatih evergreena iz prošlih desetljeća,  autori podatke o svima njima prijavljuju službi ZAMP koja ih dodaje u već postojeću bazu podataka.

  

No nisu samo hrvatski glazbenici oni čija prava u Hrvatskoj ZAMP ostvaruje, to činimo za gotovo sve glazbene autore u svijetu. U Hrvatskoj se godišnje koristi oko  250 tisuća glazbenih djela, koja se izvedu i više od 8 milijuna puta! Za ilustraciju, trebalo bi vam 46 godina za poslušati sve izvedbe koje smo prošle godine evidentirali i obradili. Predano ostvarujemo prava najpoznatijih domaćih autora, od pokojnih Ive Tijardovića, Borisa Papandopula ili Karla Metikoša (čije naknade pripadaju njihovim nasljednicima) do Gibonnija, Mije Dimšić ili Vojka V. Isto radimo za strane autore:  nasljednici Elvisa Presleya,  Michaela Jacksona, ali i Ed Sheeran, Lady Gaga  i Dua Lipa, svi oni godišnje preko HDS ZAMPa dobivaju naknadu za njihovu glazbu korištenu u Hrvatskoj. Godišnje oko 100.000 autora sudjeluje u raspodjeli: uz domaće, oko 90 tisuća stranih autora od nas dobiva naknade preko gotovo 80 sličnih svjetskih društava s kojima surađujemo.

Glazba je važna svima koji je koriste u poslovanju: od radijskih i tv postaja, velikih globalnih glazbenih servisa i izdavača do hotela, ugostitelja i trgovina koji ju koriste radi stvaranja atmosfere i dobrog raspoloženja svojih gostiju. Zato HDS ZAMP, kao opunomoćenik glazbenika, izdaje licence za oko 40.000 poslovnih klijenata. Među njima su i inozemne kompanije koje posluju na našem ili europskom teritoriju: divovski svjetski igrači kao što su Google, YouTube ili Spotify. Glazba je sveprisutna, stalno, a mi pomno osluškujemo i pratimo što se s njom zbiva. Zadovoljstvo nam je čuti glas publike za osobu koja ju je svojom muzikom najviše dotaknula prošle godine. Glazba neupitno daje vrijednost životu, a mi, kroz Večernjakovu Ružu zajedno s publikom, ponosno dajemo vrijednost glazbi.

  

 

Ove godine u kategoriji Glazbenik godine Večernjakove ruže nominirani su:

Nina Badrić - Glazbenica koja je lani imala razloga za slavlje. Iza nje su dva velika koncerta u Lisinskom i značajan uspjeh pjesme “Rekao si” koja je čak 14 tjedana bila na vrhu nacionalne top-ljestvice.

Detour - Bend je koncert karijere, o kojem se još uvijek priča, održao u prosincu u Domu sportova, a obožavatelje su nagradili i razveselili i genijalnim petim studijskim albumom “TourDetour”.

Mile Kekin - Njegov samostalni album “Kuća bez krova” oduševio je kritiku i publiku. Prema riječima glazbenog kritičara Hrvoja Horvata, Mile "u sebi spaja Arsenovu pronicljivost i rock-senzibilitet".

Massimo - Rasprodana Šalata, velika ljetna turneja i novi album ‘Sada’ obilježili su Massimovu 2018., a šlag na kraju je i pjesma “Nama se nikud ne žuri” koja je bila 13 tjedana na vrhu nacionalne top-ljestvice.

Vojko V - Sjajnim samostalnim albumom “Vojko” i odličnim koncertnim nastupima potvrdio je da je definitivno jedno od najvećih osvježenje na našoj glazbenoj sceni.

 

Imate li među nominiranima svojeg favorita?

O načinu glasovanja i nominiranim u svim kategorijama više pročitajte OVDJE 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.