x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Impresivna svjetska premijera novog albuma i spota Mateja Meštrovića

U utorak, 12. ožujka u zagrebačkoj Laubi, upriličeno je svjetsko predstavljanje albuma „Tri rapsodije za klavir i orkestar“ skladatelja i pijanista Mateja Meštrovića. Premijerno je prikazan i impresivni video spot za prvi stavak „Dunavske rapsodije: Rođenje rijeke“ čiji je redatelj također Meštrović.

U organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i službe ZAMP, uz partnerstvo s Motovun film festivalom, predstavljanje je okupilo brojne štovatelje stvaralaštva Mateja Meštrovića kojeg je američka kritika već proglasila „hrvatskim Johnom Williamsom“. Bila je to prilika i za poslušati cijeli album „3 Rhapsodies for Piano and Orchestra“ kojeg je Meštrović snimio sa Zagrebačkom filharmonijom za svjetsko tržište, u izdanju ugledne američke diskografske kuće Parma Recordings.

Okupljene su ispred organizatora pozdravili Milan Majerović-Stilinović i Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik HDS-a, te Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije kojoj je ovo prvo izdanje za američko tržište. Također, najavio je i veliki nastup s Meštrovićem u sklopu nadolazećeg „Ljeta na Tomislavcu“.

Rhapsody dream-team: Krešimir Seletković, Bob Lord, Matej Meštrović, Mirko Boch i Antun Tomislav Šaban

Producent i glavni direktor izdavačke kuće Parma Recordings, Bob Lord, doputovao je iz Amerike i podijelio svoje dojmove o umjetniku: „Kad sam prvi put upoznao Mateja, bio sam uvjeren da je izvanzemaljac. Sad sam siguran da je tako. Matej je rijetkost, danas je zaista teško naći umjetnika koji poštuje tradiciju forme istovremeno stvarajući nešto potpuno jedinstveno. Zahvalan sam na suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja i smatram kako nije pitanje hoće li Matej dobiti i neko američko priznanje za ovaj projekt – pitanje je samo kada!“.

„Radite s uvjerenjem, sa srećom i radite kvalitetne stvari“, poručio je Matej Meštrović na početku svog obraćanja brojnim prijateljima i uglednicima u publici. „Nakon trideset godina, prvih skladateljskih pokušaja i ispisivanja nota na prastarom računalu Atari, stigao sam do Carnegie Halla i to je dokaz o rezultatima napornog rada. Radim neprestano i, umjesto jednog albuma, volio bih objaviti bar tri godišnje. Zahvaljujem svima koji su prepoznali ovaj projekt i podržali njegov razvoj, mislim da je to dobitak za sve uključene. Imam još mnogo volje i želje za nastavak!“, zaključio je Meštrović koji je za ovaj projekt prošle godine dobio od HDS-a 150.000 kuna potpore kroz natječaj „International.“

Uslijedio je najimpresivniji dio večeri, prikazivanje 8-minutnog videospota, kojeg je višestruko talentirani Meštrović sam snimao, animirao i montirao protekla 3 mjeseca.  Snoviti prizori Dunava u Hrvatskoj, ali i ostatku Europe, uz glazbenu izvedbu Meštrovića i Zagrebačke filharmonije spojeni su u vizualno glazbenu fantaziju kakvu se rijetko može vidjeti i čuti.

Album „3 rapsodije“ u svjetsku distribuciju kreće 22. ožujka. Želimo mu dugo i uspješno putovanje pozornicama svijeta!

*** Reportaža CMC TV-a s promocije ***

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.