x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Pet godina Zagrebačkog festivala u brojkama HDS ZAMP-a (INFOGRAFIKA)

Nadolazeći, 66. Zagrebački festival prilika je za pogled unatrag i prikaz rezultata revitaliziranog festivala otkako ga je 2014. preuzela nova direkcija Hrvatskog društva skladatelja. Podsjetimo, u siječnju te godine održan je 61. Zagrebački festival na čelu s novim autorskim timom te brojnim zvijezdama koje su našem vitalnom starčiću udahnule novi život. S tog izdanja pamtimo sjajne nastupe Massima, Pavela, Gorana Karana, Colonije, Nene Belana, Vanne i mnogih drugih, ali i početak novog poglavlja modernog festivala mainstream pop usmjerenja.

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja analizirala je podatke o emitiranju pjesama tijekom posljednjih pet godina, kumulativno od 1. siječnja 2014. do posljednjeg dostupnog obračunskog razdoblja, 30. lipnja 2018. To razdoblje pokriva pet izdanja Zagrebačkih festivala i daje uvid u učinak festivala, značaj njegove platforme za promociju pjesama te, u konačnici, opipljive rezultate koje su na svojim žiro računima osjetili autori tih pjesama.

U posljednjih pet godina, ukupno se na Zagrebačkom festivalu predstavilo 71 različitih izvođača koji su izveli 102 nove pjesme. Umjetnički direktor festivala, Neno Belan, posebno će naglasiti iz godine u godinu sve veću zastupljenost mladih izvođača i autora: „Zadovoljstvo mi je što sam dobio priliku i čast aktivno sudjelovati u procesu pomlađivanja kvalitetnog segmenta domaće pop scene. A mladi su osjetili da smo mi to shvatili i nekako nas očito “prigrlili” kao mjesto gdje će rado doći. Naravno, to nikako ne znači da su starijoj i već etabliranoj generaciji naša vrata zatvorena, dapače, svi su dobrodošli i rado viđeni na Festivalu!“.

Od 2014. do prve polovice 2018., pjesme Zagrebačkog festivala emitirane su 280.755 puta, a svojim autorima donijele su zaradu od ukupno 3.136.894,53 kuna. U prosjeku, svaka pjesma zaradila je 31.055,73 kuna. Ovi iznosi odnose se na zaradu od tzv. „malih prava“ koja uključuju televizijska i radijska emitiranja na lokalnim, regionalnim i nacionalnim postajama.

Vrh popisa najemitiranijih pjesama u posljednjih pet godina Zagrebačkog festivala čvrsto drži „Čuvaj me“ iz 2014., autora Aljoše Šerića i njegovog benda Pavel koji također i zatvara listu još jednim hitom, „Poslije nas“ iz 2016. Na drugom mjestu našli su se Neno Belan i Fiumensi s dizalicom „Jer je pjesma dio nas“ sa 62. Zagrebačkog festivala 2015., a slijede ga pobjednički duet Kedže i Zsa Zse iz 2017., „Sve u meni se budi“ autora Ante Pecotića te „Imam“ (Hrvoje Prskalo) u izvedbi Bang Banga iz 2015.

Zanimljivi su i iznosi koje i dalje ostvaruju sve pjesme s dosadašnjih izdanja – još jedan prilog tvrdnji o ulozi Zagrebačkog festivala kao kreatora domaćeg radijskog etera i svojevrsnoj „garanciji kvalitete“ pjesama koje odabere uredništvo festivala. Za ilustraciju, pjesme 61. izdanja festivala iz 2014. i danas su poprilično zastupljene u eteru s više od 83 tisuće emitiranja i dosadašnjim prihodom od 817.513,35 kune. S tog festivala najuspješnijima su se, uz „Čuvaj me“ Pavela, pokazali Adastra „Samo s tobom“ (Jeronim Szabolcs Marić) i „Anđela, anđele“ Nene Belana i Fiumensa.

Splitski kantautor s riječkom (i zagrebačkom adresom) dominirao je i sljedeće, 2015. godine s „Jer je pjesma dio nas“ te Bang Bang („Imam“) i pobjednici, dubrovački Silente s pjesmom „Čudna ili čudesna“ autora Tibora i Sanina Karamehmedovića.

Uz već spomenutu „Poslije nas“ Pavela, među najemitiranijim pjesmama 63. Zagrebačkog festivala 2016. našle su se Antonela Doko „Onaj dan“ (Arjana Kunštek) i pobjednička pjesma „Ne voliš me više“ autorskog dvojca Tomislav Mrduljaš/Robert Pauletić, u izvedbi Marijana Bana.

Apsolutni pobjednik 64. Zagrebačkog festivala 2017. bio je duet „Sve u meni se budi“, a zapažen uspjeh u eteru zabilježili su i Jacques Houdek („Kad nekoga voliš“, Ivan Škunca) i Mia Dimšić („Sanjaj me“, Vjekoslav Dimter i Damir Bačić).

Prošlogodišnji Zagrebački festival iz 2018. obilježili su pobjednica Vanna s pjesmom „Najbolji ljudi“ te „Papar i sol“ Bang Banga, a najemitiranija pjesma bila je „O čemu pričamo“ Antonele Doko, autorice Arjane Kunštek koja će u petak, 25. siječnja, na 66. Zagrebačkom festivalu primiti priznanje za najemitiraniju pjesmu te godine po službenim podacima HDS ZAMP-a.

„Festival je u posljednjih nekoliko godina evidentno kvalitetno isprofiliran zauzevši jedan stabilan i siguran kurs. S obzirom da je dokazani brand jos od 50-ih godina prošlog stoljeća, točnije od 1953. kao drugi najstariji festival u Europi, predviđam da je njegova budućnost neupitno svijetla, a zadnju riječ će svakako imati naši autori i izvođači“, zaključuje umjetnički direktor festivala, Neno Belan.

(klik na infografiku za uvećanje)

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.