x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Grašo i Huljić u Briselu s hrvatskim europarlamentarcima

Delegacija Hrvatskog društva skladatelja (HDS) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u sastavu: Tonči Huljić, Petar GrašoDarko Bakić, glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban, glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec i direktorica Koordinacije kulturnih i kreativnih industrija pri HUP-u Jasminka Martinović susrela se 25. rujna u Briselu s hrvatskim europarlamentarcima. Biljana Borzan, Ruža Tomašić, Željana Zovko, Karlo Ressler, Predrag Fred Matić, Valter Flego i Tomislav Sokol odvojili su vrijeme za ovu prigodu koja je važna autorima i kreativcima. Cilj susreta bio je upoznavanje naših europarlamentaraca s potencijalima ali i problemima s kojim se u Hrvatskoj susreću autori i sektor kulturnih i kreativnih industrija.

S hrvatskim zastupnicima u europarlamentu smo razgovarali o promjenama koje digitalno tržište donosi za svakog tko se bavi glazbom. Glazbeni sustav današnjice je složen pa smo im približili taj lanac događanja u kojemu nedostaje ravnoteže između kreativaca i velikih digitalnih kompanija. Pokazali smo se kao udruga koja prati i razumije europska i svjetska zbivanja, a vidio sam da imamo i međunarodni ugled, iako dolazimo iz male zemlje. Svi su bili zainteresirani čuti našu stranu priče, pa se nadam da će ovaj susret poslužiti na korist svim kolegama glazbenicima i kreativcima kad se u Europarlamentu bude glasalo o temama važnima za ljude koji žive 'za pismu' i od nje“, rekao je Petar Grašo.

Tonči Huljić ovom je prilikom izjavio: „Ugodno sam iznenađen informiranošću i stavom naših zastupnika i njihovih pomoćnika. Glazba je biznis, kao i svaki drugi. Ni mi u Hrvatskoj ne bismo trebali od toga bježati. Uvođenje Direktive o autorskom pravu i u naš zakon približit će nas pravednijem tržištu. To će biti mali ali važan korak naprijed u pokušaju monetizacije sustava Interneta i za nas autore, a ne samo za YouTube i Google. Oni na jedan klik nude cjelokupni svjetski repertoar neograničeno i gotovo besplatno, a pritom zgrću ozbiljne novce od reklama. Važno je održati i sustav naknada za privatno kopiranje i uskladiti  trgovinsku politiku. Puno je tema koje smo otvorili s europarlamentarcima, za godine koje dolaze. Bitke za sadržaj i ekskluzivna prava na njega između velikih kompanija tek počinju. To je sljedeće polje gdje će u digitalnoj sferi svaki pojedinac koji stvara i plasira neka djela trebati dobro otvoriti oči. Baš kao i ljudi koji reguliraju pravne procese unutar EU“.

Ovi susreti izaslanstva HDS-a i HUP-a s hrvatskim predstavnicima u Eu parlamentu organizirani su u sklopu odlično posjećenog događanja „Upoznajte autore“ na kojem su se autori iz cijele EU susreli s više od 50 europarlamentaraca. Pritom su im, što je ohrabrujuće, iskazali svoju namjeru da rade na daljnjem razvoju autorskog prava na kojem su utemeljene kulturne i kreativne industrije.
Domaćin događanja u Europskom parlamentu bio je europarlamentarac Christian Ehler, a kreativci su se tom prilikom susreli i s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem i povjerenicom Europske komisije za digitalnu ekonomiju i društvo Mariyom Gabriel.

Cilj ovoga događaja bio je pozivanje na utvrđivanje prioriteta za ambicioznu europsku politiku za promicanje kulture, kreativnosti i inovacija. Naime, mnoge studije već su ranije pokazale da su kulturne i kreativne industrije i u Europi treći najveći poslodavac koji pruža više od 12 milijuna radnih mjesta, uglavnom mladim ljudima.

"Sretan sam radi otvorene suradnje i zastupnika i njihovih pomoćnika, mladih i neopterećenih ljudi. Odlično razumiju pitanje autorskog prava, a naše informacije 's terena' su važne da razumiju i sam sustav koji u Hrvatskoj potiče glazbu i glazbenike", rekao je Darko Bakić, zamjenik Glavnog tajnika HDS-a i frontman banda Buđenje.

„HUP se već od ranije u zemlji zalaže za uspostavu boljih zakonodavnih i strateških okvira kako bi se osigurao snažniji razvoj ovog gospodarskog sektora koji značajno pridonosi hrvatskom gospodarstvu, a u čijoj su srži upravo autori i kreativci. Osim što je u njemu zaposleno više od 42 tisuće uglavnom mladih ljudi, i što pridonosi s 2,3 posto BDP-a, ovaj sektor je i važan za očuvanje identiteta naše zemlje. Važno prepoznati punu vrijednost ovih industrija i intelektualnog vlasništva i stvoriti uvjete za njihov veći i bolji doprinos zapošljavanju, inovacijama, izvozu i kulturi. Zato nam je bilo važno susresti se s hrvatskim predstavnicima u Europskom parlamentu i prenijeti im naše stavove, jer se upravo u Briselu stvaraju i donose propisi koji se odnose i na hrvatsko gospodarstvo", istaknula je Jasminka Martinović, direktorica Koordinacije kulturnih i kreativnih industrija pri HUP-u.

Autori su također zatražili i ponovnu uspostavu Intergrupe za kulturnu i kreativnu industriju koja je i dosad u Europskom parlamentu bila platformom za razgovore o važnosti autorskog i kreativnog rada i stvaranju održivog sustava koji će osigurati da kreativci od svojeg rada mogu i živjeti.

Glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec je rekao: Ovaj susret je nastavak brojnih i stalnih aktivnosti društva na području zaštite autorskih prava na digitalnom tržištu. Stalni razvoj tog tržišta zahtijeva i našu stalnu pažnju a zajedno s autorima lakše prenosimo poruke ljudima koji odlučuju u EP-u. Vjerujem da je ovaj susret ovo važan korak naprijed za suradnju autorske zajednice i novog hrvatskog saziva europarlamentaraca.

CIJELU FOTOGALERIJU SUSRETA POGLEDAJTE OVDJE

 

 

 

 


 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.