x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Usvojena EU Direktiva o autorskom pravu!

Usvojena EU Direktiva o autorskom pravu!

Direktiva o autorskim pravima:
Povijesna pobjeda kreativaca i europskog jedinstvenog digitalnog tržišta

Nakon tri godine rasprava i analiza te unatoč masivnoj kampanji dezinformacijama koja je pokrenuta od strane velikih internetskih platformi, zastupnici u Europskom parlamentu danas, 26. ožujka 2019., usvojili su Direktivu o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu. Riječ je o propisu koji će napokon urediti digitalno tržište i za sve njegove dionike osigurati uravnoteženu tržišnu utakmicu, a građanima omogućiti da na Internetu uživaju u još bogatijoj ponudi kreativnih djela ali i da sami u svojim sadržajima ta djela slobodno koriste.

Zahvaljujemo svim našim zastupnicima koji su prepoznali činjenice i uvidjeli važnost ovoga propisa za hrvatsku i europsku kulturu, demokraciju i gospodarstvo. Pred nama je proces prenošenja ove Direktive u hrvatsko zakonodavstvo, čime će i autori u Hrvatskoj i njihova društva i službeno imati mogućnost vođenja poštenih pregovora s velikim internetskim platformama. Veselimo se slobodnom, otvorenom i poštenom Internetu na kojem će konačno uživati i kreativci na čijim djelima su izgrađene velike internetske platforme“, istaknuo je glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec.

Na odluku parlamenta osvrnuo se i Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban: „Drago mi je da je većina zastupnika Europskom parlamentu prepoznala važnost autorskog rada te svojim glasom potvrdila pravo autora da i na digitalnom tržištu od svojega rada zarađuju za život. Ovo je glas za pravednost i slobodu. Slobodu umjetnosti, slobodu izražavanja, slobodu demokracije, slobodno i pošteno digitalno tržište. Europa se suprotstavila velikim i moćnim tehnološkim divovima i pokazala da stoji iza interesa svojih kreativaca i građana“.

Ovakav ishod glasovanja u Europskome parlamentu, spremno su dočekala autorska društva diljem EU. Anders Lassen, predsjednik Europskog udruženja društava autora i skladatelja (GESAC), istaknuo je: “Ovo je nezabilježena pobjeda europskih autora i kreativaca koji će sada moći ostvariti svoja prava i dobiti pravednu naknadu od platformi kao što je YouTube. Europa usvaja uravnoteženu regulativu koja će omogućiti razvoj europske digitalne ekonomije zajedno s kreativnim sektorom”. 
Véronique Desbrosses, generalna direktorica GESAC-a, dodala je: "Iznimno smo zahvalni zastupnicima u Europskom parlamentu koji su glasali za kulturu i pravednost u digitalnoj ekonomiji. To nije bila samo ključna odluka za kreatore i naš sektor, nego je također poslala snažnu poruku građanima da taktika zastrašivanja i manipulacije od šačice velikih tvrtki neće moći utjecati na oblikovanje europske politike“.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.