x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Održan 4. FDGS: slavlje glazbe, kreativnosti i iskrenih emocija

Naslovna fotografija: TS Romske duše iz OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec, pobjednici kategorije "Mladi autori" s mentorom Gabrijelom Kovačićem i Mijom Dimšić, članicom prosudbenog povjerenstva za navedenu kategoriju

4. Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva u organizaciji Glazbene udruge Opus održan je 15. svibnja 2019. uz podršku HDS ZAMPa, u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

Festival je i ove godine okupio učenike iz osnovnih škola iz cijele Hrvatske koji se ističu svojim talentima u izvannastavnim glazbenim aktivnostima. Svu raskoš glazbe, plesa i glume, učenici su pokazali u dobro uvježbanim nastupima za koje su se dugo pripremali sa svojim profesorima - mentorima.

Cjelodnevni program vodio je glumac Ivan Đuričić, a u sklopu Festivala predstavnici Službe Zamp
održali su i 9 edukativnih radionica o autorskom radu i pravu. S obzirom na to da je među sudionicima Festivala bilo i mladih autora koji su svoj manji autorski doprinos dali i u drugim kategorijama, a u najvećoj mjeri u kategoriji „Mladi autori“, radionice su se pokazale vrlo interesantnima i dobro prihvaćenima.

Mladi su se glazbenici natjecali u tri kategorije, a o pobjednicima Festivala u svakoj od njih odlučivala su stručna prosudbena povjerenstva. Kao predstavnici Službe Zamp članovi povjerenstava ove su godine bili Ivana Husar Mlinac (za kategoriju „Mjuzikli“), Mia Dimšić (za kategoriju „Mladi autori“) i Marko Kutlić (za kategoriju „Školska mjuza“).  Svatko se od njih po završetku nastupa i osobno obratio sudionicima Festivala, što je malim kreativcima bilo posebno motivirajuće za njihov daljnji rad.

Ivana Husar Mlinac tako je kazala: „Bili ste jako kreativni, uložili ste strašno puno truda. Čestitam svim mentorima i svima koji su se uključili u cijelu ovu priču. Vrlo sam uzbuđena jer sam danas svjedočila jednom velikom radu i trudu. Posebno želim naglasiti da su uz kreativnost - rad, disciplina i trud ono što će vas voditi u neko bolje sutra. Kreativa je vrlo često povezana s maštom. Ja sam kao dijete puno maštala i danas živim od toga. Prema tome, djeco, maštajte i budite kreativni“. 

„Jako je teško dati nešto iz sebe, nešto vrlo intimno i emotivno i pustiti van da svi to čuju. Svima vam čestitam na hrabrosti. Danas je bilo puno iskrenih i dubokih tekstova koji su nas sve dirnuli, a bilo je i melodija u kojima se čuju vaši glazbeni afiniteti i vaši uzori. No, i tim ste pjesmama ipak dali nešto svoje na čemu vam od srca čestitam. Pišite i dalje jer je to nešto najljepše na svijetu“, emotivna je bila Mia Dimšić. 

Ovogodišnji pobjednici kategorije "Mladi autori" dolaze iz OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec. TS "Romske duše" čine članovi: Andreas Ignac (bisernica), Danijel Oršoš (klavijature), Dario Oršoš (cahon), Karlo Lesar (berda), Kiara Leskovar (vokal), Renato Ignac (basprim), Renato Oršoš (basprim), Valentino Kalanjoš (bugarija). Sastav djeluje u sklopu škole od 2013. godine, a slobodno vrijeme često provode svirajući zajedno pod vodstvom njihovog učitelja i mentora Gabrijela Kovačića. Izvedba pjesme "Jutro" koju potpisuju Karlo Lesar (autor glazbe i aranžmana) te Jagoda Vičević (autorica teksta), ocijenjena je najboljom što je ih iznimno razveselilo i dalo dodatni poticaj za daljnji rad.

Marko Kutlić ovom se prigodom prisjetio svog djetinjstva te rekao: „Možete biti sretni što imate ovaj Festival. U vrijeme kada sam kao osnovnoškolac došao u Zagreb iz Slavonskog Broda nisam se mogao prijaviti na ovakav Festival jer nije postojao. Uz volju, trud i rad ipak sam na koncu došao do nekog uspjeha, ali sigurno bi mi bilo puno lakše da sam imao tu mogućnost. Želim vam dati savjet da slijedite svoje srce i uvijek vjerujete u sebe, da radite i trudite se, jer ćete jednom za to sigurno dobiti nagradu.

Drago nam je da je FDGS uz našu podršku i ove godine ispunio svoju svrhu, a to je svakako poticanje dječjeg glazbenog stvaralaštva, kreativnosti i mašte, okupivši male kreativce i njihove profesore i osiguravši im nastupe u odličnim produkcijskim uvjetima. Danas smo svjedočili slavlju glazbe i umjetničke raznolikosti, a djeca su još jednom pokazala kako razumiju da je najveća vrijednost ovakvog događanja poštivanje rada svojih kolega. Bez obzira na natjecateljski karakter, međusobno su se podržavali iskrenim aplauzom po završetku svakog nastupa što je za svaku pohvalu“, zaključio je Milan Majerović-Stilinović, savjetnik za komunikacije HDS ZAMPa.

Posebna gošća Festivala bila je Marta Jelisavčić, prošlogodišnja pobjednica u kategoriji „Mladi autori“ koja je samo za ovu prigodu izvela novu autorsku pjesmu „Dok nije došla tišina“.

OVDJE pogledajte veliku fotogaleriju 4. FDGSa!

Pobjednici po kategorijama:

 • „Mjuzikl“:
  - Stručno povjerenstvo: Grozdana Lajić Horvat, Draženka Šebek, Ivana Husar Mlinac
  - „Operacija plastika“; OŠ Jože Šurana Višnjan, PŠ Kaštelir; Mentorica: Tina Pajdaš

 • „Mladi autori“
  - Stručno povjerenstvo: Natalija Banov, Ana Čorić, Mia Dimšić
  - „Jutro“ (Karlo Lesar / Jagoda Vičević / Karlo Lesar); OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec (TS Romske duše); Mentor: Gabrijel Kovačić

 • „Školska mjuza“
  - Stručno povjerenstvo: Natalija Banov, Ana Čorić, Marko Kutlić
  - „Medley Yesterday/Smoke On The Water“; OŠ Borovje Zagreb; Mentor: Tihomir Hojsak

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.