x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

10 savjeta za lov na pjesme...

Glavno pravilo kod pisanja pjesama je da pravila nema. To će vam potvrditi svi koji su se bar jednom uhvatili u koštac s glazbenom muzom. Nekad je za pjesmu dovoljno samo 5 minuta, a nekad ćete do njenog kraja doći nakon tjedana i mjeseci napornog rada.

Brzog recepta za uspjeh nema, ali možda vam ovih 10 savjeta može pomoći za neko novo glazbeno ostvarenje...

  1. Uvijek uz sebe imajte blok za pisanje ili diktafon/mobitel za snimanje ideja. Nikad ne znate kad ćete naići na inspiraciju!
  2. Nekad je dobro pisanju pjesmama pristupiti kao uredskom poslu, s punim radnim vremenom. Krenite od običnog prebiranja po klaviru ili gitari ili jednostavno zapisujte ideje koje vam padaju na pamet. Možda tog dana ne „ulovite“ ništa, a možda se baš od tog nasumičnog prebiranja izrodi nekakav novi hit.
  3. Svejedno, nekad je dobro prošetati, izaći na svježi zrak i potražiti inspiraciju uz more, šumu, potok ili – zašto ne? – na gradskom trgu ili shopping centru.
  4. Imate refren, ali dalje od toga ne ide? Super, sačuvajte ga za kasnije, nekad vam se može pokazati korisnim...
  5. Čitajte knjige, novine, gledajte filmove, slušajte glazbu – ponekad iskra nekog citata ili slike može potaknuti pravi plamen inspiracije!
  6. Postavite si izazov, istražujte nove metode rada. Napustite tradicionalnu pop strukturu, uzmite u ruke neki neobičan instrument, krenite od kraja prema početku pjesme, zamislite da ste Sting ili Rihanna i obucite se u njihovo autorsko ruho.
  7. Surađujte s drugim autorima! Možda će netko dati svježiju perspektivu na tekst ili nekakav zanimljivi glazbeni obrat. To je učinkovita metoda o kojoj su svjedočili i poznati hrvatski hitmejkeri na radionici HDS ZAMP-a „Iz prve ruke“.
  8. Nekad su najjednostavija rješenja ujedno i najbolja. Primijenite to na tekst, glazbu, aranžman i produkciju.
  9. Neka vas ne bude strah metode pokušaja i promašaja. Ivan Dečak nam je nedavno otkrio kako je njegov uspješni hit „Tango“ nastao nakon 99 skica i pokušaja koji su završili duboko u ladici.
  10. Pri kraju ste pjesme, imate sve, ali nešto nedostaje... Sjećate li se onog refrena iz točke 4.? Možda je sad pravo vrijeme za njega?!
Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.