x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Tamara Obrovac predstavila Hrvatsku na mađarskom Songwriter's Expo

Tamara Obrovac sudjelovala je kao posebna gošća razgovora na konferenciji DEX – Songwriter's Expo koja je 18. i 19. veljače održana u Budimpešti, u organizaciji ARTISJUS-a, mađarskog društva za ostvarivanje glazbenih autorskih prava. Među 30 sudionika iz Mađarske i zemalja poput Engleske, Švedske, Kine i Koreje, Tamara je publici predstavila svoje stvaralaštvo i uvid u svoj kreativni proces čiji su temelji, kako navodi, „poznavanje materije i improvizacija“.

Izbjegavajući stilska svrstavanja (između jazza i etna), kao i oznaku „organskog koncepta“, Tamara je sudionicima konferencije tijekom razgovora s moderatorom Adamom Belijem otkrila kako je glazbeno znanje preduvjet za uspješno stvaranje, a improvizacija je nadgradnja zahvaljujući kojoj je njena izvedba osvojila simpatije publike širom svijeta. „Pjevanje je najdirektniji oblik komunikacije. Počela sam pjevajući američke jazz standarde, ali kada sam konačno otkrila da nisam Amerikanka, prigrlila sam tradicijsku glazbu i istarski dijalekt kao najiskreniju formu. Može se reći da sam u tom trenutku postala glazba, koliko god to čudno zvučalo. No, bio je to dugotrajni proces traženja i istraživanja“, otkrila je Tamara.

Uz svoju ulogu glazbenice, autorice, voditeljice benda, ali i koncertne organizatorice, Tamara iza sebe ima i uspješni niz primijenjene glazbe za film i kazalište. „Tu se stavljam u drukčiju ulogu svojevrsnog „činovnika“ redatelja predstave ili filma. Tu postupam po njihovim uputama jer glazba u takvim situacijama može imati presudan utjecaj na atmosferu. Rezultati ovise o tome koliko mi redatelj uspješno komunicira svoju ideju o svrsi glazbi u njegovom cjelovitom djelu“, objašnjava Tamara.

„Danas stvaram uz pomoć računala. Iako imam glazbeno obrazovanje za flautu, ipak najbolje koristim svoj glas, a klavirom se služim u onolikoj mjeri u kojoj mi treba da svoje ideje uspješno prenesem na snimku. To je početak i osnovno bojanje, no prava se čarolija događa na pozornici, s drugim glazbenicima“, zaključuje Tamara.

Partner budimpeštanske konferencije bila je i služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja koja uspješno surađuje sa svojim mađarskim kolegama, kako na reciprocitetu sustava kolektivne zaštite, tako i na organizaciji projekata poput ovog. „Konferencije poput DEX-a, ali i našeg MAKK-a, imaju za cilj ojačati suradnju između hrvatskih i regionalnih autora i glazbenika. Potpora odlasku autorice poput Tamare Obrovac  na ovu „autorsku izložbu“ naš je način da podržimo i promoviramo vrhunska glazbena dostignuća iz Hrvatske. Naša suradnja s kolegama iz Mađarske, Slovačke i Češke na ovom projektu za cilj ima pomoći članovima doći do novih mogućnosti za njihovu glazbu i profesionalni razvoj i šire od hrvatskih granica,“ rekao je ovim povodom Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMPa.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.