x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Mario Vestić u novom "Tjednu Autora"

Mario Vestić hrvatski je skladatelj i tekstopisac najpoznatiji po suradnji s popularnom rock grupom iz Županje – Općom opasnosti.

Suradnja s ovom grupom počela je još daleke 1992. ˝U Domovinskom ratu priključio sam se Hrvatskoj vojsci kao i dečki iz Opće Opasnosti. Gitarist tek oformljene grupe, Slaven Živanović Žiža, pitao me jesam li napisao neku domoljubnu pjesmu jer su oni u to vrijeme radili album domoljubnih pjesama. Nisam imao domoljubnu pa sam mu ponudio laganicu 'Jednom kad noć '. Pisanjem pjesama i skladanjem nisam se mislio ozbiljno baviti sve dok nisam napisao ovaj hit. S tom pjesmom dogodila mi se promjena svijesti ˝, prisjeća se Mario svojih početaka.

Osim u rocku, uspješno djeluje i u drugim žanrovima. Surađivao je s pop grupom Teens, a okušao se i u tamburaškoj glazbi. Pisao je za Slavonske lole, Patriju, Džentlemene, Bekrije, no najuspješnija suradnja je ona s Najboljim hrvatskim tamburašima nekad znanima kao Zlatni dukati, koji su s njegovom skladbom ˝Divne godine˝ nastupili na Dori. Po istinitoj i tragičnoj ljubavnoj priči za vrijeme rata u Sarajevu skladao je i veliki hit Zabranjenog pušenja "Boško i Admira". Zadnju uspješnu suradnju ostvario je s mladom pjevačicom Kristinom Ivaković Tinom za čiji je album napisao 12 pop rock skladbi.  

Za skladbu ˝Tvoje ime čuvam˝ koja se našla na posljednjem albumu Opće opasnosti, osvojio je Porin za Hit godine 2013. 

Vezano uz projekt Tjedan Autora Vestić kaže: "Smatram da je Tjedan Autora hvalevrijedan projekt HDS-a i CMC TV-a koji pomaže afirmaciji hrvatskih autora i glazbe općenito, a posebno autora koji nisu izvođači. Kroz ovaj projekt publika se pobliže može upoznati s razmišljanjima i radom ljudi koji stoje iza nekih pjesama koje i njima nešto znače. Ovim projektom se i rad HDS ZAMP-a približava neposrednim korisnicima glazbe kao partner koji štiti njihove poslovne interese".

Projekt "Tjedan Autora" pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem You Tube kanalu.  

 

Pogledajte i autore iz prethodnih tjedana:

> "Tjedan Autora" predstavlja Miru Buljana

Novi gost "Tjedna Autora" je Lea Dekleva

Tonči Huljić u novom "Tjednu Autora"

"Tjedan Autora" predstavlja Fayu

Denis Dumančić novi je gost "Tjedna Autora"

Rajko Dujmić u "Tjednu Autora"

"Tjedan Autora" predstavlja Peru Kozomaru

"Tjedan Autora" predstavlja Predraga Martinjaka

"Tjedan Autora" predstavlja Nenu Belana 

"Tjedan Autora" predstavlja Huseina Hasanefendića Husa

Petar Beluhan u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Zrinko Tutić otvara novi serijal "Tjedan Autora" na CMC televiziji   

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.