x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Tonči Huljić u novom "Tjednu Autora"

Tonči Huljić jedan je od naših najizvođenijih i najpopularnijih skladatelja. 1980-ih godina zajedno s desetak godina starijim kolegama pokreće pop grupu „Magazin“ s kojom ostvaruje izuzetne tiraže i višegodišnje turneje po republikama bivše Jugoslavije, prilagođavajući melodije multietničnosti prostora i publike.

Tijekom 90-ih intenzivira skladateljski rad i počinje pisati i stvarati karijere za veliki broj izvođača. Velike naklade i popularnost izvođača koji su njegovali specifičan pop folk zvuk rezultirali su i službenim priznanjem za najprodavanijeg autora 90-tih godina prošlog stoljeća. U to vrijeme pokreće i vlastitu nakladničku tvrtku „Tonika” koja i danas brine o skladateljskom radu i pravima osnivača, te autora i izvođača s kojima surađuje.

Zajedno s britanskim producentom  i menadžerom Melom Bushom 1999. osniva nakladu „HUSH Music“. Do sada su zajednički kroz nakladu HUSH i distribuciju kuća UNIVERSAL i EMI realizirali 9 projekata i višemilijunsku nakladu i rasprodane turneje. Posljednji projekt mu je pop/folk sastav Madre Badessa koji je osnovao u suradnji s Goranom Bregovićem, a pridruženi član je i hrvatski pjevač Petar Grašo. 

"Smatram da Hrvatsko društvo skladatelja ovim projektom ispunjava svoju primarnu funkciju, a to je promocija i zaštita autora. Možda je ovako nešto moglo biti inicirano i prije, ali u svakom slučaju dobro je da se pokrenula ovakva priča. Naime, činjenica je da ljudi ni danas ne znaju tko stoji iza njihovih omiljenih pjesama, dok mediji vezano uz autore objavljuju uglavnom žutilo, zapostavljajući njihovu primarnu ulogu u promicanju i razvoju hrvatske glazbe i kulture općenito. Nadam se da će projekt Tjedan Autora to promijeniti", izjavio je Huljić ovom prilikom. 

O Tončiju govore njegovi prijatelji i kolege Zoran Juranić, Antonija Šola, Tereza Kesovija i Jerko Marić. 

Projekt "Tjedan Autora" pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem You Tube kanalu. 

 

Pogledajte i autore iz prethodnih tjedana:

> "Tjedan Autora" predstavlja Fayu

Denis Dumančić novi je gost "Tjedna Autora"

Rajko Dujmić u "Tjednu Autora"

"Tjedan Autora" predstavlja Peru Kozomaru

"Tjedan Autora" predstavlja Predraga Martinjaka

"Tjedan Autora" predstavlja Nenu Belana 

"Tjedan Autora" predstavlja Huseina Hasanefendića Husa

Petar Beluhan u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Zrinko Tutić otvara novi serijal "Tjedan Autora" na CMC televiziji   

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.