x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

HDS ZAMP Rewind 2018. - dinamična godina za kreativnu budućnost

Kao i uvijek, druga polovica prosinca prilika je za konačno zbrajanje dojmova, aktivnosti i rezultata godine na izmaku. Reći da je za HDS ZAMP 2018. bila dinamična bio bi značajno ublaženi opis poslovne godine u kojoj su donesene neke od presudnih odluka za više od 2 milijuna autora za koje HDS ZAMP ostvaruje kolektivna prava. No, krenimo redom...

Još jednu godinu zaredom, HDS ZAMP zabilježio je trend rasta iznosa prikupljenih autorskih honorara kao i smanjenje troškova poslovanja što nas svrstava u jedno od najuspješnijih društava za kolektivno ostvarivanje prava u regiji. Za raspodjelu članovima, autorima i nositeljima prava, osigurano je 90,447,851.31 kuna autorskih naknada što je za 2,5% više nego u prethodnoj godini. Cijelu infografiku, kao i najuspješnije pojedince te najemitiranije pjesme pogledajte na linku.

Ove rezultate s ponosom smo predstavili na, sada već tradicionalnoj, Glazbenoj večeri u ljetnom vrtu u krugu djelatnika, autora, poslovnih partnera i suradnika. Za glazbeni dio bili su zaduženi Petar Grašo i mlada pobjednica Festivala dječjeg glazbenog stvaralaštva, kantautorica Marta Jelisavčić. Atmosferu i dojmove poznatih glazbenih imena pogledajte u video priči.

Unatoč pohvalama autora i brojnim priznanjima, od kojih su neka čak i iz međunarodnih krugova, poslovanje HDS ZAMP-a i mehanizam ostvarivanja kolektivnih autorskih prava u široj javnosti su i dalje relativno nepoznata. Kako bi nastavili informirati javnost i objasnili na koji način se prikupljaju i raspoređuju autorske naknade, u 2018. producirali smo edukativni filmić „Ovo je HDS ZAMP – Glas autora!“ u kojem se pojavljuju i neka poznata lica...

Hrvatski autori u europskoj borbi za svoja prava

Godinu za nama obilježila je borba autora za bolji položaj na digitalnom tržištu te izglasavanje nove EU Direktive o autorskom pravu. Glasovi autora i aktivnosti predstavnika Hrvatskog društva skladatelja urodili su plodom te je konačno, u rujnu, Europski Parlament u Strasbourgu velikom većinom usvojio prijedlog EU Direktive o autorskom pravu, na zadovoljstvo kreativaca diljem Europe. Riječ je, naime, o presudnom alatu koji će glazbenicima i ostalim kreativcima i umjetnicima omogućiti da s velikim internetskim platformama ispregovaraju pravične naknade za korištenje njihovih djela. Sa zadovoljstvom stoga možemo najaviti kreativnu digitalnu budućnost!

HDS ZAMP nove je digitalne izazove dočekao spreman – početkom godine započelo je izravno licenciranje hrvatskog repertoara online glazbenim servisima (YouTube, Google Play i Deezer) u 40 zemalja zbog čega su prihodi s nekih servisa čak udvostručeni, a u rujnu je potpisan i ugovor s popularnim internetskim glazbenim servisom Spotify kojim se licenciraju prava za katalog hrvatskih autora na ovom vodećem svjetskom streaming servisu!

Zapaženi uspjeh 6. MAKK-a

Ovogodišnje, šesto po redu izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK kojeg organizira Odjel za komunikacije HDS ZAMP-a, ugostilo je svjetsku autorsku zvijezdu, Guyja Chambersa čiji CV čine suradnje s Robbiejem Williamsom i drugim velikim glazbenim imenima. No, raskoš domaćeg talenta i poruke poslane s govornice MAKK-a ovogodišnju su konferenciju smjestile na europsku mapu značajnih mjesta susreta kulturne i kreativne industrije. Video sažetak MAKK-a 2018. pogledajte na linku.

Suradnja s korisnicima glazbe

Pobjednik prvog godišnjeg natječaja HDS ZAMP-aNajbolja glazba za najbolji provodnamijenjenog ugostiteljima koji učinkovito koriste glazbu te, kroz plaćanje naknade za autorsko i srodna prava, poštuju prava autora i glazbenika bio je caffe bar Kostarika iz Hrvatske Kostajnice. Za njih su, uz „rijeku Unu snova“, Neno Belan & Fiumensi priredili najbolji provod, a kako je izgledao naš dan s Nenom, Fiumensima i velikodušnim domaćinima pogledajte u zanimljivoj video priči.

Uspješna suradnja s poslovnim partnerima, korisnicima glazbe koje u prvom redu čine ugostitelji i hotelijeri (s kojima je dogovoren novi model naplate!) nastavljena je i u 2018., a partnerstvo na godišnjoj dodjeli nagrada Hrvatske udruge poslodavaca označilo je kontiuitet suradnje i s tom udrugom. Jedna od novosti u suradnji s korisnicima glazbe je i dijalog između glazbenog i poslovnog svijeta čiji neizostavni dio, između ostalog, čini Glazbena Gallerija, serijal kolumni Zlatka Galla za kojeg je pametno odabrana glazba zapravo nadopuna jelovnika i ugostiteljske ponude lokala.

Sa zadovoljstvom smo se odazvali i partnerstvu s velikim projektima koji promiču autorstvo i značaj autora u kulturnoj industriji – iz prošle godine izdvojit ćemo suradnju na Projektu Ilica, zatim podršku drugom izdanju festivala Aj Cha posvećenom Dinu Dvorniku, dodjeli nagrade Ambasador za najbolje s elektronske scene, Motovun film festivalu i brojnim drugim projektima iz svih djelova Hrvatske.

Autori u fokusu

Naravno, fokus rada službe i dalje su autori, naših 383 redovna i više od 9500 pridruženih članova. Uz redovne isplate autorskih honorara (četiri tijekom godine!), kontinuirano se radi na edukaciji i promociji njihovog stvaralaštva. Vrlo uspješni serijal „Moja pjesma“ čije su 42 emisije u prošloj godini zabilježile više od 60 tisuća pregleda na YouTube kanalu HDS ZAMP-a otišao je u povijest, a njegov nasljednik je nova emisija u suradnji s CMC televizijom, „Autogram“. Riječ je o projektu kroz kojeg će se javnosti predstavljati rad novije autorske scene, kreativci mlađi od 30 godina, ali i ne puno stariji od 30 godina.

Edukacije autora i nositelja prava, posebno onih mlađe generacije, nešto su čime se HDS ZAMP može pohvaliti – uz redovne radionice INTRO, posebno su bile posjećene radionice pod nazivom „Iz prve ruke“ koje su se bavile specifičnim segmentima glazbene industrije, od glazbenog publishinga preko koncertnog bookinga do odnosa s medijima. Do objave idućeg termina i teme radionice, pozivamo vas da proučite naš mali vodič i savjete za nezavisne glazbenike i autore.

Talentu novih generacija kreativaca svjedočili smo na trećem izdanju Festivala dječjeg glazbenog stvaralaštva koji je realiziran uz partnersku i tehničku podršku HDS ZAMP-a. Kreativcima budućnosti osigurali smo jedinstveni uvid u evoluciju glazbe predstavom „Od tišine do glazbe“ koju je u prvoj sezoni pogledalo preko 2000 djece, a sudjelovali smo i na projektu Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo „Inovacija za bolji život“.

Društveno odgovorno poslovanje HDS ZAMP-a

Poslovanje HDS ZAMP-a i ove je godine bilo društveno odgovorno – tijekom 2018. partnerski smo sudjelovali na ukupno 290 humanitarnih koncerata i priredbi u cijeloj Hrvatskoj, otvorivši godinu sudjelovanjem na humanitarnoj akciji „Ne dišem“ za Centar za autizam, a zaključivši je akcijom „Advent pun ljubavi“. Naime, humanitarnom košarkom na božićnom domjenku HDS ZAMP-a, djelatnici službe, ali i brojni poznati autori i glazbenici skupili su ukupno 12 tisuća kuna za mlade vukovarske obitelji. Evo kako je to izgledalo.

S ponosom predstavljamo...

Ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. travnja, bio je posvećen kreativkama i inovatoricama, kako u znanosti, tako i u kulturnim i kreativnim industrijama širom svijeta. Tim povodom predstavili smo zanimljivu infografiku „Žene u glazbi“ koja donosi podatke o stvaralaštvu i uspjesima naših autorica. Time smo zaokružili lijepu priču započetu prošlogodišnjom kompilacijom „Ženski glasovi Hrvatske“...

... koju su ove godine nasljedili glasovi s ulice. „U lice s ulice“ naziv je hip-hop kompilacije kojom je HDS ZAMP obradovao svoje poslovne partnere i suradnike predstavivši im 12 cura i dečkiju koji s ulica Zagreba, Splita i Vukovara, ali i Donjeg Miholjca, Imotskog ili Bjelovara, već 30 godina privlače pažnju svojim rimama i beatovima. Uz vizualnu potporu našeg najpoznatijeg graffiti umjetnika Lunara, ona je jedinstven poklon svima koji vole i poštuju ovaj otporni žanr, hip hop glazbu i glazbenike. Ponosni smo na njihovo povjerenje i od srca zahvaljujemo svima koji su omogućili da ova kompilacija zaživi

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.