x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

U lice s ulice: tri desetljeća hrvatskog hip-hopa

Nakon što su lani predstavljeni „Ženski glasovi Hrvatske“, HDS ZAMP je za ovu godinu odabrao glasove s ulice za temu svoje tradicionalne božićne kompilacije i poklon kalendara.

„U lice s ulice“ naziv je ekskluzivne hip-hop kompilacije kojom je HDS ZAMP obradovao svoje poslovne partnere i suradnike predstavivši im 12 glazbenika i tekstopisaca koji s ulica Zagreba, Splita i Vukovara, ali i Donjeg Miholjca, Imotskog ili Bjelovara, već 30 godina privlače pažnju svojim rimama i beatovima.

Hip hop kao glazbeni žanr u Hrvatskoj živi od početka 90-ih godina prošlog stoljeća: sve što nam se dogodilo kroz protekla 3 desetljeća, oni su vidjeli i opjevali na svoj način. Rijetko su u središtu pozornosti, njihovo je mjesto gotovo uvijek sa strane, na zidiću ulice predgrađa s kojeg se bolje vide i sjaj i bijeda. Nekad ih sve to ljuti i čini bijesnima, a nekad ih zabavlja pa svojim stihovima oni zabavljaju nas, izravno kao što nitko od autora drugih glazbenih žanrova to ne radi.

Od klinaca s neobičnim nadimcima do danas neki su postali stvarni velikani naše popularne kulture. Poštujemo njihovu glazbu, ali poštujemo i njih: drske, glasne, provokativne, neprilagođene i beskompromisne. Ova je kompilacija tek je mali prozor u bogatu fonoteku koju su stvorili domaći hip hop umjetnici. Ograničena trajanjem CD-a, ona podsjeća na početke, vodi do uspjeha današnjih dana, i nadamo se, zove vas kao publiku u nove potrage za novim pjesmama.

Uz vizualnu potporu našeg najpoznatijeg  graffiti umjetnika Lunara, ona je jedinstven poklon svima koji vole i poštuju ovaj otporni žanr, hip hop glazbu i glazbenike. Ponosni smo na njihovo povjerenje i  od srca zahvaljujemo svima koji su omogućili da kompilacija zaživi!

Popis pjesama:

 1. Tram 11 – Hrvatski velikani (Kristijan Frković Frx / Nenad Šimun, Srđan Ćuk)
 2. Edo Maajka – No sikiriki (Luka Tralić / Edin Osmić / Luka Tralić)
 3. Renman – Nemreš bolivit (Renato Đošić, Silvio Pasarić / Renato Đošić / Silvio Pasarić)
 4. TBF – Smak svita (Aleksandar Antić, Mladen Badovinac, Luka Barbić, Ognjen Pavlović, Nikša Mandalinić, Jan Ivelić / Aleksandar Antić)
 5. General Woo – Repchuga (Hrvoje Marjanović / Srđan Ćuk / Hrvoje Marjanović, Srđan Ćuk)
 6. Bolesna Braća – Looka & Borna (David Vurdelja / David Vurdelja, Petar Radojčić)
 7. Stoka ft. Josipa Lisac – Ritam grada (Marko Pejnović / David Vurdelja, Marin Ivanović)
 8. Ante Cash ft. Saša Antić – Vakula (Ante Cash, Natko Smoljan / Ante Cash, Saša Antić)
 9. Fil Tilen – Outsider (Klemen Šinkovec / Slaven Berić)
 10. Kandžija i Gole žene – Nema labavo (Matej Huljev / Stjepko Galović)
 11. Krankšvester – Retardirana (Hrvoje Marjanović / Hrvoje Marjanović, Davor Miletić)
 12. Vojko V – Zovi čovika (Andrija Vujević / Andrija Vujević)

Snimke (1) ljubaznošću Radio 101; (2,4,6) ljubaznošću Menart; (3,7,8,9,11) ljubaznošću Croatia Records; (5) ljubaznošću Aquarius Records; (10) ljubaznošću Universal Music Hrvatska i (11) ljubaznošću Hrvoje Marjanović

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.