x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Glazba, stil i kvaliteta u ugostiteljstvu

HDS ZAMP i ove je godine bio partner Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore održanog krajem studenog u šibenskom Solarisu. Za dobru atmosferu, arspoloženje i zabavu ugostitelja okupljenih na kongresu, ove su se godine u organizaciji HDS ZAMPa pobrinuli Mladen Grdović i grupa Status

Radionicom „Pravi okus, pravi zvuk: izvorni hrvatski kokteli s Marinom Nekićem & glazbena Gallerija sa Zlatkom Gallom powered by HDS ZAMP“ uključili smo se u tematski blok o podizanju kvalitete ponude i usluge u ugostiteljstvu. Vjerujemo da smo velikom broju okupljenih ugostitelja pružili kvalitetne i zanimljive informacije i savjete. Naime, u kompetitivnom ugostiteljstvu ukus i stil ključ su uspjeha, a ugledni hrvatski gastro i glazbeni kritičar Zlatko Gall i najpoznatiji hrvatski barmen Marin Nekić, zagovornici su kvalitetne i autohtone ugostiteljske ponude. Na radionici HDS ZAMPa prezentirana je „Glazbena Gallerija“ – preporuke Zlatka Gall za dobra ugostiteljska mjesta u kojima se i ponuda i kvaliteta usluge ali glazbena pozadina s atmosferom stilski nadopunjuju te se gostima kroz tu sinergiju pruža potpun doživljaj zadovoljstva. A upravo taj doživljaj zadovoljstva svakog će gosta nagnati da se na takvo mjesto rado vrati, prosjeti ga se i preporuči. To je u konkurentnom ugostiteljstvu posebno važno jer, kako kaže Gall: „Pametno odabrana glazba više je od zvučne kulise. Ona je svojevrsno „pismo o namjerama“ ugostitelja. Zvučna poruka kakav i koji profil gosta očekuje ali često – kod onih koji znaju – nenametljiva nadopuna jelovnika, vinske karte, ponuđenih koktela ili hladnih i toplih napitaka. Jer glazba i hrana (podmazana prigodnom čašom ili čašicom) pomiješani najlakše se piju“.

Važnost glazbene pozadine u ugostiteljskom poslu ali i kvalitetnu autohtonu zanimljivu ponudu i jednom riječnu ujednačeni stil koji donosi kvalitetu, prepoznao je i najbolji hrvatski barmen i višegodišnji ugostitelj Marin Nekić. Na svojoj radionici predstavio je i prvi koktel sastavljen isključivo od hrvatskih sastojaka koji se mogu lako nabaviti – Crocoktail, koji je sam osmislio s ciljem stvaranja proizvoda po kojem će i Hrvatska biti prepoznatljiva.  

"Hrvatska obrtnička komora se zalaže za bilo koji vid edukacije. To je ono što svakodnevno radimo, trudeći se postići što bolju informiranost našeg članstva. Također je važno reći da je članstvo HOK-a prepoznalo Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika kao platformu za međusobno umrežavanje, ali i nezaobilazno učenje, izmjenu primjera dobre prakse te upijanje sadržaja, u kojem su uvijek dobrodošle inovacije. Takav je bio slučaj i s ovogodišnjom radionicom HDS ZAMP-a – članovi su zadovoljni kada im ponudite kvalitetan i inovativan sadržaj", istaknuo nam je Krešimir Tomić uime Hrvatske obrtničke komore.

Ovakav oblik suradnje s asocijacijama korisnika glazbe u poslovanju, HDS ZAMP-u je važan jer ga smatramo odrazom poštovanja i uvažavanja drugih poduzetnika na tržištu. „Suradnja s korisničkim asocijacijama, u ovom slučaju s Hrvatskom obrtničkom komorom uistinu nam je važna. Naši partnerski odnosi, razumijevanje i poslovanja i problematike ugostitelja ali i s druge strane glazbenika kao poduzetnika na tržištu, jedini su ključ dobre međusobne suradnje. HDS ZAMP želi biti most između naših autora i onih koji njihovu glazbu u poslovanju koriste. Vjerujemo i da je naše redovno uključivanje zanimljivim radionicama i predavanjima i potpora Kongresu ugostitelja način da se taj partnerski odnos učvrsti“, izjavio je glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec.

O novim mogućnostima suradnje, kako doznajemo od Krešimira Tomića, promišlja se i u HOK-u: "Hrvatska obrtnička komora želi svojim članovima i članicama pružiti najbolju uslugu u svakom pogledu. Glazba je također sastavni dio ponude naših ugostitelja i turističkih djelatnika i bez nje bi sadržaj koji oni nude bio nepotpun. Vjerujemo da partnerskim odnosom i intenzivnom komunikacijom tu simbiozu možemo unaprijediti. Sporazum o suradnji koji smo potpisali prije desetak godina je i predvidio zajedničko djelovanje prema članstvu Hrvatske obrtničke komore, uzajamnu podršku te približavanje usluga koje nudimo. Dugogodišnja suradnja HOK-a i ZAMP-a je prije svega rezultat međusobnog uvažavanja. Smatramo da postoji prostor za realizaciju i drugih projekata, o kojima ćemo sasvim sigurno razgovarati i dalje ih razvijati".

Investicija u glazbu, odnosno tzv. naknada za ZAMP koja se za prosječni lokal na dnevnoj bazi kreće u visini jedne kave, u ugostiteljskom poslu uistinu se može višestruko vratiti. Neke savjete o tome kako glazbom upotpuniti svoje poslovanje potražite ovdje, a svakako pratite i preporuke Zlatka Galla i našu Glazbenu Galleriju.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.