x

U današnjem konkurentnom poslovnom okružju, mnogi traže nove načine kojima bi mogli unaprijediti svoje poslovanje i tako privući i zadržati klijente te poboljšati radne uvjete i okružje u kojem rade zaposlenici. Glazba može dati tu prednost!

Ugostiteljski objekti

Imate li tradicionalnu konobu, moderan bar ili veliki ugostiteljski restoran, zasigurno ste svjesni da je stvaranje dobrog imidža i prave atmosfere ključni način privlačenja i zadržavanja gostiju. Tu je glazba nerijetko važna kao i izbor pića, jela ili interijer. Vi možete odrediti kada će i koliko će glazbe biti u vašem objektu. Da biste privukli goste organizirati ćete karaoke večeri, tematske večeri, živu izvedbu ili ćete se jednostavno pobrinuti da imate najbolji i najveći izbor glazbe. Glazbeni stil u vašem objektu odredit će i hoće li vaši gosti biti mlađa populacija, poslovni ljudi ili studenti. Britanski znanstvenici dokazali su da je uporabom određene vrste glazbe moguće odrediti vrstu klijenata koji će posjećivati određeni ugostiteljski objekt.

Glazba također može izrazito pozitivno utjecati na motivaciju vaših zaposlenika i njihov rad. Naime, zadovoljni i dobro motivirani radnici pružiti će i bolju uslugu vašim gostima i time podići standard vašeg ugostiteljskog objekta.

Britanska i američka istraživanja o utjecaju glazbe na ponašanje gostiju pubova, barova i zdravljaka dokazala su da brzina ispijanja pića ovisi i o tempu glazbe koja svira u ugostiteljskim objektima. Odnosno, ukoliko je tempo glazbe brži, gosti brže ispijaju pića. U istom istraživanju dokazano je da gosti zdravljaka brže jedu ukoliko svira glazba bržeg tempa. Dakle, ugostitelji mogu vrlo jednostavno - uporabom glazbe bržega tempa u najposjećenijem dijelu dana smanjiti vrijeme koje je potrebno da njihovi gosti pojedu i popiju naručeno. Time naravno mogu povećati i broj gostiju. (Izvor: E. R. Milliman, Journal of Consumer research, 1986.)

Zanimljivo je i istraživanje koje su britanski psiholozi proveli 1997. godine u jednom vinskom baru s ciljem da utvrde povezanost između glazbe i ponašanja potrošača. U različitim glazbenim uvjetima (korištena je ozbiljna glazba, britanski top 40, ili glazbe uopće nije bilo) goste se ispitivalo koliko su spremni izdvojiti za bocu vina ili kriglu britanskoga piva. Utvrđeno je da su gosti spremni izdvojiti do 2,02 funti za kriglu piva kad glazba ne svira, a čak do 3,27 funti u razdobljima kad svira ozbiljna glazba. Ozbiljna glazba, naravno, nije po svačijem ukusu, no dokazano je da je način na koji gosti doživljavaju bar u kojem se nalaze usko povezan s glazbom pa čak i do te mjere da utječe na njihovu odluku o tome koliko novaca su spremni potrošiti u određenom ugostiteljskom objektu. (Izvor: Glazbena istraživačka skupina Katedre za psihologiju sa Sveučilišta Leicester, Velika Britanija)


Ukoliko već koristite glazbu u svojem ugostiteljskom objektu ili je u skoroj budućnosti planirate koristiti, ispunite zakonske obveze i pribavite potrebno odobrenje HDS ZAMP-a koje omogućava legalan pristup cjelokupnom svjetskom glazbenom repertoaru.

Želite li više doznati o snažnom utjecaju glazbe i njezinoj primjeni, pogledajte putem izbornika s desne strane našu brošuru "Moć glazbe".

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers
x

Kalkulator naknade za korištenje glazbe

Izračun je informativne prirode. Za točne izračune i ponudu koja će u obzir uzeti eventualne popuste, molimo Vas da nas
izravno kontaktirate.

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.