x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Uspješan nastavak suradnje HDS ZAMP-a i Udruge hotelijera Hrvatske

Stručna služba HDS ZAMP bila je partner XXI. Kongresa hotelijera koji se, u organizaciji Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), održao u zagrebačkom hotelu Sheraton, 28. i 29. studenoga 2018. godine.

„Unazad nekoliko godina, Hrvatsko društvo skladatelja i UPUHH besprijekorno surađuju. Tome je posebno doprinijelo potpisivanje ugovora o suradnji kojim smo regulirali poslovne odnose udruge koja štiti autorska prava glazbenika s hotelijerskim sektorom RH. Redovito surađujemo na edukaciji hotelijera o važnosti regulacije legislative koja se odnosi na autorska prava i obveza glazbenih umjetnika, kao i na novom projektu pokrenutom ove godine, a to je nagrađivanje hotelskih kuća u  glazbenoj industriji,“ izjavila je ovim povodom Iva Bahunek, direktorica UPUHH-a.

Dio bogatog programa kongresa bile su i dvije panel diskusije na kojima su sudjelovali predstavnici Hrvatskog društva skladatelja i službe ZAMP.

„Budućnost turizma: rast kroz održivost – umjetnost, kultura i sport“ naziv je diskusije među čijim je sudionicima, uz predstavnike ministarstava turizma, kulture te Mediteranske turističke zaklade, bio i Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a i predsjednik Koordinacije kulturnih i kreativnih industrija pri HUP-u. Nakon što je predstavio gospodarski potencijal kulturnih i kreativnih industrija, Marčec je skrenuo pažnju na važnost i pozitivan utjecaj kulturnih sadržaja na turizam od povijesnih građevina i muzeja do Ultra festivala kao i raznovrsnog korištenja glazbe na hotelsko i turističko poslovanje.

Panel diskusija „Sinergija hotelijerstva i kreativnih i kulturnih industrija“ okupila je brojne predstavnike iz područja kulture, filma, glazbe, dizajna i arhitekture. Među njima je bio i Matej Meštrović, pijanist s međunarodnim iskustvom i dobitnik nagrade iz fonda „International“ Hrvatskog društva skladatelja. Meštrović je ispričao svoja iskustva s međunarodnih putovanja te primjere koje domaći investitori mogu naučiti od svojih inozemnih kolega naglasivši povjerenje kao bitnu stavku odnosa poslovnog sektora i umjetnika.

Neformalan a opet iznimno atraktivan dio Kongresa bio je i svečani cocktail party na kojem je nastupio Marko Tolja, čiji je koncert uzvanicima bio poklon HDS ZAMPa. Glazba se još jednom pokazalo kao pouzdan partner dobre zabave, i neizostavan dio kvalitetne ugostiteljske ponude.

Fair odnos obiju strana ključan je za dugovječnu dobru suradnju“, izjavio je nakon Kongresa Nenad Marčec, i podsjetio kako HDS ZAMP svim hotelijerima, korisnicima glazbe, nudi mogućnost odabira između 2 modela podmirivanja naknade za korištenje mehaničke glazbe: „paušalno“ (po kapacitetu hotela) ili modela „po ostvarenom broju noćenja“. Upravo to su neki vlasnici, posebno manjih hotela, zahtijevali tijekom pregovora, koji su uspješno zaključeni. Tako se svaki hotelijer već nekoliko godina može odlučiti za njemu povoljniji model plaćanja naknade.

Drago nam je što vidimo da je praksa izbora zaživjela na terenu, jer svaki hotelijer dobro zna koja je opcija bolja za njega, a odabirom bilo koje uvažava i prava glazbenika. Pozivam sve koji to možda još nisu učinili, da pronađu model koji je za njih povoljniji i da nam se jave“, zaključio je Marčec.

Svi relevantni sporazumi, ugovori i obrasci o odabiru i primjeni odabranog modela naknade za hotele, kampove i druge ugostiteljske objekte dostupni su na poveznici:

https://www.zamp.hr/korisnici/pregled/25/75/hoteli

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.