x

Danas na Internetu velike patforme iskorištavaju nejasnoću trenutnih propisa te na autorskim djelima (tzv. sadržaju) grade svoja velika financijska carstva. Ovaj pojava naziva se prijenosom vrijednosti jer vrijednost od iskorištavanja autorskih djela platforme zadržavaju za sebe, umjesto da je dijele s onima čija djela koriste.

Akcija Stop krivotvorinama i piratstvu


Akcija Stop krivotvorinama i piratstvu jedna je od najuspješnijih edukativnih akcija koje provodi HDS ZAMP u suradnji s drugim nadležnim tijelima (MUP RH, Ministarstvo financija RH - Carinska uprava, Ministarstvo pravosuđa RH, Državni inspektorat RH, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatska agencija za hranu, HALMED - agencija za lijekove) i udrugama (HUZIP, ZAPRAF, IHG, DZNAP, BOA, BSA). 

Naime, tzv. digitalno doba u kojem živimo uz sve prednosti i pogodnosti koje nudi, donosi također i neke odgovornosti. Tako se pojavila potreba za javnom edukacijom građana o štetama i opasnostima koje donose piratstvo i krivotvorine.

Osim toga,  poglavlje o Intelektualnom vlasništvu bilo je jedno od prvih koje je Hrvatska uspješno zatvorila tijekom pregovora za pristup Europskoj uniji.  Koliko god članstvo u EU donosi određene beneficije, također donosi i neke obaveze. Tako se Hrvatska obvezala da će, u skladu s uspostavljenim mehanizmima, redovito obavještavati Europsku komisiju o daljnjem napretku u provedbi mjera iz Nacionalne strategije razvoja sustava intelektualnog vlasništva. Upravo u skladu s ovom Strategijom, pokrenuta je akcija SKIP.

Problem krivotvorina i piratstva te regulacije e-trgovine spada među trenutno najaktualnije svjetske teme.  Krivotvorine i piratstvo nanose goleme ekonomske štete svim civiliziranim državama svijeta, prijete opstanku autorskog rada i stvaralaštva, ali i egzistenciji radnih mjesta. Osim toga, korištenjem krivotvorenih proizvoda građani su u potencijalnoj opasnosti po zdravlje i život.

Zaštita i provedba prava intelektualnog vlasništva u digitalnom okruženju posebno je područje koje iziskuje usklađivanje kako zahtijeva nositelja prava, tako i onih od strane korisnika. To nije nimalo lak posao, a angažman javnosti, medija i državnih institucija je nužan. I poruka predsjednika Josipovića ovo potvrđuje: ˝Intelektualno vlasništvo potrebno je štititi kako bi znanstvenicima, umjetnicima, izumiteljima i drugim kreativcima osigurali egzistenciju i prostor za rad. Piratstvo, a osobito ono u komercijalne svrhe, potrebno je onemogućiti. Tako štitimo kreativnost i potičemo razvoj gospodarstva.˝

Cilj akcije je prije svega edukativan, činjenice se prezentiraju na kreativan i zanimljiv način, a sve je popraćeno  audio-vizualnim sadržajem i nastupima eminentnih hrvatskih izvođača.

Akcija je startala još 2010. u Zagrebu, da bi u 2011. i 2012. doživjela svoja proširena izdanja po svim većim hrvatskim gradovima (Osijek, Rijeka, Split). 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.