Akcija Stop krivotvorinama i piratstvu


Akcija Stop krivotvorinama i piratstvu jedna je od najuspješnijih edukativnih akcija koje provodi HDS ZAMP u suradnji s drugim nadležnim tijelima (MUP RH, Ministarstvo financija RH - Carinska uprava, Ministarstvo pravosuđa RH, Državni inspektorat RH, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatska agencija za hranu, HALMED - agencija za lijekove) i udrugama (HUZIP, ZAPRAF, IHG, DZNAP, BOA, BSA). 

Naime, tzv. digitalno doba u kojem živimo uz sve prednosti i pogodnosti koje nudi, donosi također i neke odgovornosti. Tako se pojavila potreba za javnom edukacijom građana o štetama i opasnostima koje donose piratstvo i krivotvorine.

Osim toga,  poglavlje o Intelektualnom vlasništvu bilo je jedno od prvih koje je Hrvatska uspješno zatvorila tijekom pregovora za pristup Europskoj uniji.  Koliko god članstvo u EU donosi određene beneficije, također donosi i neke obaveze. Tako se Hrvatska obvezala da će, u skladu s uspostavljenim mehanizmima, redovito obavještavati Europsku komisiju o daljnjem napretku u provedbi mjera iz Nacionalne strategije razvoja sustava intelektualnog vlasništva. Upravo u skladu s ovom Strategijom, pokrenuta je akcija SKIP.

Problem krivotvorina i piratstva te regulacije e-trgovine spada među trenutno najaktualnije svjetske teme.  Krivotvorine i piratstvo nanose goleme ekonomske štete svim civiliziranim državama svijeta, prijete opstanku autorskog rada i stvaralaštva, ali i egzistenciji radnih mjesta. Osim toga, korištenjem krivotvorenih proizvoda građani su u potencijalnoj opasnosti po zdravlje i život.

Zaštita i provedba prava intelektualnog vlasništva u digitalnom okruženju posebno je područje koje iziskuje usklađivanje kako zahtijeva nositelja prava, tako i onih od strane korisnika. To nije nimalo lak posao, a angažman javnosti, medija i državnih institucija je nužan. I poruka predsjednika Josipovića ovo potvrđuje: ˝Intelektualno vlasništvo potrebno je štititi kako bi znanstvenicima, umjetnicima, izumiteljima i drugim kreativcima osigurali egzistenciju i prostor za rad. Piratstvo, a osobito ono u komercijalne svrhe, potrebno je onemogućiti. Tako štitimo kreativnost i potičemo razvoj gospodarstva.˝

Cilj akcije je prije svega edukativan, činjenice se prezentiraju na kreativan i zanimljiv način, a sve je popraćeno  audio-vizualnim sadržajem i nastupima eminentnih hrvatskih izvođača.

Akcija je startala još 2010. u Zagrebu, da bi u 2011. i 2012. doživjela svoja proširena izdanja po svim većim hrvatskim gradovima (Osijek, Rijeka, Split).