x

Informirajte se o najnovijim aktivnostima HDS ZAMP-a, te glazbenim događanjima.

Akcija ˝Stop krivotvorinama i piratstvu˝ održana u osječkom centru Portanova

Edukativna akcija ˝Stop krivotvorinama i piratstvu˝ove godine započela je 11. veljače u Osijeku, u centru Portanova. Drugu godinu za redom državne institucije zadužene za provedbu prava intelektualnog vlasništva (DZIV, MUP, Carina, Državni inspektorat, Ministarstvo pravosuđa) u suradnji s udrugama nositelja prava intelektualnog vlasništva provođenjem akcije „Stop krivotvorinama i piratstvu“ žele podići razinu javne svijesti o važnosti zaštite i provedbe prava intelektualnog vlasništva. Podjednako je to važno za nositelje prava intelektualnog vlasništva kao i za građane – potrošače.

Krivotvorine i piratstvo nanose goleme ekonomske štete svim civiliziranim državama svijeta, prijete opstanku autorskog rada i stvaralaštva, ali i egzistenciji radnih mjesta. Uz materijalnu štetu, važna je činjenica da su korištenjem krivotvorenih proizvoda potrošači koji možda i nisu svjesni da koriste krivotvoreni proizvod ili su se za krivotvorinu odlučili iz materijalnih razloga, u potencijalnoj opasnosti po zdravlje i život! 

Uz nastupe skupine Colonia i Antonije Šole u zabavnom dijelu programa, posjetitelji akcije u Osijeku imali su priliku vidjeti na licu mjesta izložene krivotvorine i originale, dobiti savjet kako se zaštititi od krivotvorenih proizvoda, kome se obratiti za pomoć, a u druženju s glazbenicima mogli su čuti i njihova iskustva o negativnim učincima piratstva i krivotvorenja. Testovi prepoznavanja originalnih proizvoda i testovi znanja nekim su Osječanima donijeli i lijepe darove.

S obzirom da je intelektualno vlasništvo pokretač društvenog i gospodarskog razvoja, zaštita i provedba prava intelektualnog vlasništva pitanje o kojem svaka zemlja mora voditi računa, a Hrvatska je pronašla uspješan javno edukativni model. Međutim, problem krivotvorina i piratstva te posebno regulacije e-trgovine i ostvarivanje prava na Internetu spada među trenutno najaktualnije svjetske teme, pa se i tim više ovakve akcije pokazuju kao važne i potrebne. 

Bez uključenosti sam građana, edukacije i osviještenosti potrošača o opasnostima, institucije zadužene za provedbu prava intelektualnog vlasništva i nositelji prava intelektualnog vlasništva ne mogu ostvariti poželjnu razinu zaštite. Stoga se akcija ˝Stop krivotvorinama i piratstvu˝ nastavlja! Početkom svibnja, uz Porin, građane pozivamo da se akciji pridruže u Rijeci, a potom kroz godinu u Splitu i Varaždinu.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.