x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

HDS ZAMP isplaćuje autorske honorare od Netflixa

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja početkom svibnja započinje s isplatom autorskih honorara s popularne „video on demand“ platforme Netflix. Nakon prvog obračuna iz studenog 2021., ovaj obračun autorskih honorara odnosi se na glazbena djela u serijama i filmovima koje su gledali korisnici Netflixa na teritoriju Republike Hrvatske u 2020. i 2021.

Podaci koje je obradila služba ZAMP jasno pokazuju na koji je način pandemija utjecala i ubrzala proboj Netflixovih video sadržaja u hrvatska kućanstva: u 2020. broj streamova serija i filmova udvostručen je u odnosu na prethodnu godinu, a u 2021. nastavlja svoj streloviti rast. Štoviše, ukupan broj streamova u 2021. gotovo je jednak zbroju streamova iz tri prethodne godine!

HDS ZAMP je u aktualnom obračunu obradio više od 120 milijuna pojedinačnih streamova za autore i nositelje prava iz cijelog svijeta. Među njima su, naravno, i hrvatski autori i nositelji prava čija se djela koriste u serijama i filmovima dostupnima na Netflixu: oni će svoje honorare ostvariti za korištenje glazbe u popularnim serijama „Breaking Bad“, „Novine“ („The paper“) te filmu redateljice Ivone Juke „Ti mene nosiš“ („You carry me“).

I ovim obračunom potvrđujemo da, kao kolektivna organizacija, uspješno držimo korak u digitalnom svijetu. Licenciranje velikih servisa zahtijeva golem posao obrade terabajta podataka koje nam šalju digitalni servisi i platforme. Takav zadatak izazov je za društva u svim manjim zemljama, no Hrvatsko društvo skladatelja i služba ZAMP pokazuju znanje i sposobnost hvatanja u koštac s obradom velikih podataka, samostalno, ali i uz pomoć međunarodnih partnera“, istaknuo je ovom prigodom glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec.

Obradom podataka streamova s Netflixa otkrivene su i gledateljske preferencije Hrvata, pogotovo u sadržaju koji im je kratio vrijeme tijekom perioda lockdowna: serija "Money Heist" bila je najstreamanija u 2020., dok se u 2021. najviše „bindžao“ korejski hit "Squid Game". Od filmova, u 2020. najgledanija je drama „365 Days“, a akcijska komedija „Red Notice“ bila je najgledaniji naslov tijekom 2021.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.