x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

HDS ZAMP prvi put isplaćuje članovima autorske honorare od Netflixa

Nakon što je 2020. godine potpisan ugovor o licenciranju glazbenih djela s najvećim svjetskim „video na zahtjev“ (VOD) servisom Netflix, stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja u studenom 2021. po prvi puta isplaćuje autorske honorare s ove popularne platforme.

Riječ je o honorarima koji se odnose na glazbena djela u serijama i filmovima koje su gledali korisnici Netflixa na teritoriju Republike Hrvatske od 2016. do 2019. godine.

Obrada podataka koje je dostavio Netflix, a provela služba ZAMP, pokazuje uzastopan i pouzdan rast streaminga kao i razvoj ponude ovog servisa iz godine u godinu.

U prvoj godini platforma je u Hrvatskoj nudila gotovo 43 tisuće pojedinačnih naslova (filmova i epizoda serija), dok je za 2019. godinu ta brojka prešla 163 tisuće pojedinačnih naslova. Nakon obrade podataka za više od 33 milijuna pojedinačnih streamova svih tih sadržaja kroz spomenute 4 godine, u obračunu sudjeluje više od 15 tisuća autora i nositelja prava iz cijelog svijeta.

Među njima su i domaći autori, članovi HDS-a, čija se djela koriste u serijama i filmovima dostupnima na Netflixu. Svoje honorare tako će, između ostalih, dobiti i autori glazbe u domaćim filmovima poput drame „Ti mene nosiš“ („You carry me“) ili oni čija su se djela koristila u prvim dvjema sezonama uspješne političko-dramske serije „Novine“ („The Paper“).

Za HDS ZAMP, ovo je nastavak uspješnog digitalnog poslovanja i otvaranje još jednog izvora prihoda za autore glazbe ili nositelja prava na nju: „Naša služba odavno je prepoznala važnost kvalitetne monetizacije digitalnog tržišta. To se više ne smatra izvorom prihoda u budućnosti, već sadašnjosti. Iznosi za pojedinačne autore još uvijek nisu veliki, ali Netflix i „Video na zahtjev“ usluge općenito u stalnom su porastu. Mi smo se na to pripremili na vrijeme i, kao jedno od vodećih društava u regiji po tom pitanju, za naše članove ostvarili trenutno najbolju moguću poziciju na online terenu. O prilikama koje se na njemu nude autorima i glazbenicima bit će puno govora i na skoroj Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji (MAKK) 2. i 3. prosinca u Zagrebu, na koju pozivam sve zainteresirane,“ komentira Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Podaci koje je obradila stručna služba Hrvatskog društva skladatelja otkrivaju i gledateljske preferencije korisnika Netflixa u Hrvatskoj:

od serija, u 2016. i 2017. godini najviše se gledala „Stranger Things“, 2018. „Prijatelji“ dok je serija „Sex Education“ dominirala tijekom 2019. godine.

Kada je riječ o filmovima, 2016. godine najgledanija je bila crna komedija „Look who's back“, 2017. „Zootopia“, 2018. godine teen komedija „To All the Boys I’ve Loved Before“, a 2019. krimi komedija „Murder Mystery“.

Obavijest članovima:

isplata honorara od Netflixa očekuje se sredinom studenog;

ujedno, najavljujemo redovnu isplatu honorara od tzv. malih prava za 2021/1 početkom prosinca!

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.