HDS ZAMP isplaćuje autorske honorare od Netflixa

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja početkom svibnja započinje s isplatom autorskih honorara s popularne „video on demand“ platforme Netflix. Nakon prvog obračuna iz studenog 2021., ovaj obračun autorskih honorara odnosi se na glazbena djela u serijama i filmovima koje su gledali korisnici Netflixa na teritoriju Republike Hrvatske u 2020. i 2021.

Podaci koje je obradila služba ZAMP jasno pokazuju na koji je način pandemija utjecala i ubrzala proboj Netflixovih video sadržaja u hrvatska kućanstva: u 2020. broj streamova serija i filmova udvostručen je u odnosu na prethodnu godinu, a u 2021. nastavlja svoj streloviti rast. Štoviše, ukupan broj streamova u 2021. gotovo je jednak zbroju streamova iz tri prethodne godine!

HDS ZAMP je u aktualnom obračunu obradio više od 120 milijuna pojedinačnih streamova za autore i nositelje prava iz cijelog svijeta. Među njima su, naravno, i hrvatski autori i nositelji prava čija se djela koriste u serijama i filmovima dostupnima na Netflixu: oni će svoje honorare ostvariti za korištenje glazbe u popularnim serijama „Breaking Bad“, „Novine“ („The paper“) te filmu redateljice Ivone Juke „Ti mene nosiš“ („You carry me“).

I ovim obračunom potvrđujemo da, kao kolektivna organizacija, uspješno držimo korak u digitalnom svijetu. Licenciranje velikih servisa zahtijeva golem posao obrade terabajta podataka koje nam šalju digitalni servisi i platforme. Takav zadatak izazov je za društva u svim manjim zemljama, no Hrvatsko društvo skladatelja i služba ZAMP pokazuju znanje i sposobnost hvatanja u koštac s obradom velikih podataka, samostalno, ali i uz pomoć međunarodnih partnera“, istaknuo je ovom prigodom glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec.

Obradom podataka streamova s Netflixa otkrivene su i gledateljske preferencije Hrvata, pogotovo u sadržaju koji im je kratio vrijeme tijekom perioda lockdowna: serija "Money Heist" bila je najstreamanija u 2020., dok se u 2021. najviše „bindžao“ korejski hit "Squid Game". Od filmova, u 2020. najgledanija je drama „365 Days“, a akcijska komedija „Red Notice“ bila je najgledaniji naslov tijekom 2021.