x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Održana radionica o digitalnim servisima za nezavisne diskografe

Nakon prve uspješne radionice "Autorska djela na digitalnim servisima", u prostorijama HDS ZAMP-a održana je i druga po redu edukativna radionica na kojoj su sudjelovali predstavnici nezavisnih diskografskih kuća.

ZAMP-ovi stručnjaci iz digitalnog odjela, Franka Tikulin Pustišek i Miro Tabak, upoznali su ih s poslovanjem digitalnog odjela te potencijalima optimizacije upload procesa s ciljem boljeg prepoznavanja djela i, u konačnici, kvalitetnijom monetizacijom sadržaja.

Uz predstavljanje novih cjenika vezanih za korištenje autorskih djela na internetu, ciklusa obrade i isplate autorskih honorara, a poseban je naglasak stavljen na važnost pravovremene prijave djela i razmjene metapodataka. Riječ je o koraku koji se, pogotovo s obzirom na dinamiku digitalne konzumacije sadržaja, nameće kao presudna karika u lancu prikupljanja i distribucije autorskih honorara s online izvora.

U prošloj godini HDS ZAMP zabilježio je i obradio streamanje gotovo 64 tisuće glazbenih djela pod zaštitom HDS-a, a broj streamova istih tih djela naših članova na teritorijima više od 40 zemalja na kojima ostvarujemo digitalna prava prešao je 52 milijarde! "Iako još uvijek nije riječ o značajnijim iznosima, digitalna prava bilježe kontinuirani rast u ukupnim prihodima autora, a na ovakvim radionicama uspostavljamo komunikaciju s uploaderima glazbenih sadržaja kako bi se optimizirala monetizacija te pritom i dalje kvalitetno brinulo o zaštiti autorskih prava", navode Tikulin Pustišek i Tabak.

Nastavak edukativnih radionica "Autorska prava na digitalnim servisima" najavljuje se na jesen i to za predstavnike indie labelova, kao i autore koji su istovremeno i samostalni izdavači.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.