x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Diskografi u ZAMP-u: održana radionica Autorska djela na digitalnim servisima

U prostorijama HDS ZAMP-a održana je prva u nizu radionica „Autorska djela na digitalnim servisima“ s ciljem što kvalitetnijeg online prepoznavanja i monetizacije djela domaćeg repertoara.

Sudionici radionice bili su predstavnici digitalnih odjela diskografskih kuća Croatia Records, Dallas Records, Aquarius Records, Hit Records, Scardona i Menart te predstavnici HDU-a i ZAPRAF-a. Njih su stručnjaci iz digitalnog odjela stručne službe ZAMP, Franka Tikulin Pustišek i Miro Tabak, upoznali s poslovanjem digitalnog odjela te mogućnostima optimizacije procesa od čega će korist, u konačnici, imati svi nositelji prava.

Sudionicima su predstavljeni novi cjenici za korištenje autorskih djela na internetu, ciklusi obrade i isplate autorskih honorara, a poseban je naglasak stavljen na važnost pravovremene prijave djela i razmjene metapodataka. Uz već potpisane ugovore s velikim digitalnim servisima poput Spotifyja, Deezera, Apple Musica, Tidala, YouTube i drugih, HDS ZAMP u narednom periodu planira potpisivanje ugovora i suradnju s nizom novih servisa, prvenstveno video-on-demand servisa i platformi. Zbog sve većeg broja servisa i rastuće konzumacije digitalnog sadržaja, potrebna je što kvalitetnija suradnja različitih nositelja prava, istaknuto je na radionici.

Naš susret ocijenio bih izrazito uspješnim i konstruktivnim budući da smo na operativnoj razini uspjeli dogovoriti neke pomake koji će rezultirati boljim prepoznavanjem i obradom djela online. Također, ova radionica je otvaranje još jednog komunikacijskog kanala između autora i autorske udruge s diskografima i njihovom krovnom udrugom, što znači još bolju suradnju u budućnosti, optimizaciju online zarade te, nikako manje važno, još bolje poštivanje autorskih prava“, izjavio je Miro Tabak.

Nakon radionice u kojoj su sudjelovali predstavnici velikih domaćih diskografa, iz HDS ZAMP-a najavljuju i radionice na istu temu s predstavnicima nezavisnih i indie labela te autora koji su ujedno i vlastiti diskografi i nakladnici.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.